SEGRE

REGADIUS CAMPANYA

L'Aragó i Catalunya avança la campanya de regs i l'obre demà racionant cabals

Amb un prorrateig de 0,35 litres per segon i hectàrea per a una extensió de 100.000 || Adjudicada la canonada de gravetat de la Mola, que permetrà suprimir el retrobombatge de Coll de Foix a Alfarràs

Imatge d’arxiu del retrobombatge de Coll de Foix per donar aigua a l’l’Aragó i Catalunya des de Pinyana.

Imatge d’arxiu del retrobombatge de Coll de Foix per donar aigua a l’l’Aragó i Catalunya des de Pinyana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canal d’Aragó i Catalunya va aprovar ahir avançar la campanya de regs una setmana. L’obrirà demà racionant l’aigua en les seues més de 100.000 hectàrees d’extensió per la sequera. Segons el president de la comunitat de regants, José Luis Pérez, se subministraran 0,35 litres per segon i hectàrea davant la falta de precipitacions dels últims tres mesos, que ha deixat els camps, sobretot de cereal, en molt males condicions.

Pérez confia en les pluges de primavera, ja que a la capçalera del riu Éssera hi ha poques reserves de neu. Encara que els pantans de Barasona i San Salvador estan al 80 i 90% de la seua capacitat, respectivament, si no plou aquest serà el cabal disponible per a tota la campanya, a més del que es pugui derivar de la conca de la Noguera Ribagorçana, que també proveeix els regs de Pinyana i l’Algerri-Balaguer. El Segrià Sud ja va obrir la campanya a mitjans d’aquest mes, encara que tots els sistemes de reg ja donen aigua als agricultors que la sol·liciten (vegeu SEGRE del 16).

Pinyana, amb Canelles i Santa Anna al 58,7% i 75,7 per cent, respectivament, decidirà aquest dijous quan obre i el Canal d’Urgell ho farà després de l’assemblea de diumenge. A la conca del Segre, l’embassament d’Oliana està al 50,8 per cent i Rialb al 43,3%, amb 146 hectòmetres cúbics menys que l’any passat en aquestes dates.D’altra banda, Pérez va informar que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha adjudicat les obres de la canonada la conducció lateral de la séquia de la Mola, que costarà 6 milions d’euros i haurà de construir-se en un termini de setze mesos. L’objectiu d’aquesta intervenció, molt reclamada pels regants, és equilibrar el subministrament entre les hectàrees que ara depenen de la zona alta del sistema, proveïda des de Barasona (amb menys regulació i, per tant, menys garanties); i la zona baixa, proveïda des de la Noguera Ribagorçana, que disposa de més subministrament.

Permetrà la supressió del retrobombatge des de Coll de Foix, a Alfarràs, una solució d’emergència que desvia aigua del canal de Pinyana quan no hi ha prou reserves i que suposa un important cost energètic. Les obres començaran aquest estiu, segons va anunciar Pérez.

Els regants exigeixen exempcions de l’IBI a les instal·lacions

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) reclama que les comunitats tinguin una bonificació del 95% en l’impost de béns immobles (IBI) que grava les seues instal·lacions, de la mateixa manera que les cooperatives disposen d’aquesta exempció fiscal.

Considera que els regants ja tributen pels seus terrenys en un percentatge cinc vegades superior a les terres de secà, per la qual cosa creuen que l’IBI vinculat a basses i infraestructures suposa una doble tributació, segons el president de l’entitat i del Canal d’Urgell, Amadeu Ros. També reclama implantar la contractació de la doble potència elèctrica que permeti als regants pagar en funció del consum, diferenciant el període de màxim de despesa amb el de consum de manteniment de les instal·lacions.

tracking