SEGRE

INFRAESTRUCTURES SEGURETAT

La carretera de Sant Esteve activarà alarmes i barreres si hi ha risc de despreniments

Barraran el pas en un tram d'uns set-cents metres de la via a l'altura del nucli de l'Alzina || Les sirenes es dispararan quan els sensors instal·lats al pendent detectin moviments inusuals

Una de les alarmes instal·lades en un bloc de roques inestable sobre la carretera de Sant Esteve de la Sarga, que dona accés a Mont-rebei.

Una de les alarmes instal·lades en un bloc de roques inestable sobre la carretera de Sant Esteve de la Sarga, que dona accés a Mont-rebei.X.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sant Esteve de la Sarga tancarà un tram de la carretera quan sonin les alarmes instal·lades per alertar de risc de despreniments de roques. En concret, es tallarà amb barreres uns set-cents metres de la via, que dona accés al congost de Mont-rebei, al seu pas pel nucli de l’Alzina. Fa més d’un any es van desplegar, amb una ajuda de la Generalitat, una desena de sensors que detecten els moviments de les roques inestables del pendent.

Carles Raïmat, propietari de l’empresa Kuroba Quatre, va explicar ahir que “aquest any que hem estat registrant dades no hi ha hagut gaire pluja” i quan hi hagi precipitacions es podrà veure quin és el comportament dels blocs.A més, Raïmat va assenyalar que en dos punts es van instal·lar sirenes perquè “hi ha dos blocs que són molt propensos a caure en un període de temps curt” i si se supera una determinada inclinació salten les sirenes al poble. En cas que sonin les alarmes, una cosa que de moment no ha passat, no s’ha de circular per la carretera. Davant d’aquesta situació, l’alcalde, Jordi Navarra, va assegurar que posaran barreres que s’abaixaran quan es disparin les alarmes.

Va assenyalar que primer hauran de saber la inversió necessària per poder instal·lar-les, encara que va avançar que buscaran ajuts per fer-ho. Aquesta actuació arriba després que en aquesta via s’hagin registrat nombrosos despreniments al llarg dels últims anys. El més greu va ser el de l’abril del 2018, que va causar la mort, precisament, dels pares de l’alcalde.

L’última allau de roques va tenir lloc l’estiu del 2020 i va tornar a tallar la carretera uns mesos.D’altra banda, l’ajuntament prioritzarà aquest any millores a la carretera, adequar els accessos als pobles i aconseguir una millor connectivitat digital. Navarra va afirmar que abans d’acabar l’any s’hauran executat obres per valor de 400.000 euros. La primera actuació es durà a terme a l’Alzina, on pavimentaran el camí i adequaran l’entrada.

També habilitaran una nova captació d’aigua per a aquest nucli i el de la Clua, amb la millora de la subestació de la xarxa a Castellnou del Montsec. A més, Navarra va explicar que al ple del pròxim mes de març preveuen aprovar un projecte per renovar el ferm de la carretera entre la Torre Amargós i Mont-rebei, sanejar els pendents i instal·lar-hi tanques de seguretat. El primer edil va insistir en la necessitat de millorar les comunicacions terrestres i digitals.

En aquest cas, les obres se centraran en la prevenció de riscos geològics en aquest eix local, amb la protecció de talussos i la instal·lació de malles. Així mateix, també es preveu desplegar internet als nuclis.

Gerb i el tren de la Pobla també tenen els mateixos dispositiusTalussos de la línia de la Pobla i la muntanya de l’Espígol de Gerb també compten amb sensors que alerten dels moviments que es registren als pendents.

En aquest sentit, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) invertirà 12 milions d’euros aquest any per millorar la seguretat a la línia de la Pobla. Les actuacions preveuen estendre el sistema per detectar despreniments que es va començar a instal·lar el 2021, per una allau que va fer descarrilar un tren (vegeu SEGRE d’ahir). Per la seua banda, a Gerb ja s’ha consolidat el cim més perillós per evitar la caiguda de roques.

També asseguraran tot el pendent amb una trentena d’ancoratges.

Una de les alarmes instal·lades en un bloc de roques inestable sobre la carretera de Sant Esteve de la Sarga, que dona accés a Mont-rebei.

Una de les alarmes instal·lades en un bloc de roques inestable sobre la carretera de Sant Esteve de la Sarga, que dona accés a Mont-rebei.X.R.

tracking