SEGRE

EUROPA DE L?EST CRISI HUMANITÀRIA

Guissona rep la primera família refugiada després de la invasió d'Ucraïna

Guissona, amb una important comunitat ucraïnesa, va rebre la matinada de divendres a dissabte la primera família de refugiats després de la invasió russa del país. Són una mare i els seus tres fills de menys de deu anys, mentre que el pare s'ha quedat a Ucraïna. La consellera d'Acció Exterior, Victoria Alsina, va visitar ahir el municipi.

Una odissea de 4 dies. La família va haver de seguir un periple d'autocars des de Lviv a Cracòvia, a Polònia. Els bombers els van acompanyar fins dissabte i els van traslladar a l'aeroport. Al centre, Uliana amb els tres fills

Una odissea de 4 dies. La família va haver de seguir un periple d'autocars des de Lviv a Cracòvia, a Polònia. Els bombers els van acompanyar fins dissabte i els van traslladar a l'aeroport. Al centre, Uliana amb els tres fillsX.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Guissona va rebre la matinada de divendres a dissabte la primera família de refugiats després de la invasió russa d’Ucraïna. Són una mare i els seus tres fills, de menys de 10 anys, però sense el pare, que és militar i s’ha quedat al país. Mariana, germana del marit, va explicar que el viatge va començar el mateix dia en què es va iniciar la guerra, dijous. Mariana, que porta 20 anys a Guissona i parla un català molt correcte, va assenyalar que la família del seu germà ja venia cada any a passar les vacances d’estiu.

Precisament, la principal preocupació de la comunitat ucraïnesa de Guissona és com fer arribar l’ajuda humanitària fins als compatriotes d’Ucraïna. Així ho van expressar a la reunió que van mantenir ahir amb la consellera d’Acció Exterior, Victoria Alsina, l’alcalde de Guissona, Jaume Ars, i els responsables de totes les comunitats. Ars va assegurar que han iniciat contactes amb Open Arms i amb la Fundació Josep Santacreu de Guissona per estudiar la possibilitat de contractar un avió d’ajuda humanitària.

Va comentar que avui mantindrà una trobada amb veïns que vulguin donar suport econòmic. Una altra de les preocupacions que va manifestar la comunitat és on adquirir material sociosanitari. En aquest sentit, Ars va afirmar que ha mantingut contactes amb bonÀrea, la Fundació bonÀrea i els metges del CAP per trobar canals de proveïment.

Les diferents comunitats del municipi han iniciat treballs per recaptar fons i productes, segons el president de la comunitat musulmana, Mohamed Es-Saile, que ha començat una col·lecta de béns. També demanen allotjament. Els musulmans de Tàrrega van recollir a la sortida d’una missa 1.665 euros, segons va explicar el responsable, Voladymyr Monasfyrskyy Goshko.Durant la reunió amb Alsina hi va haver intervencions dures com la de Iúlia, que va manifestar que “mentre els governants europeus compten els diners nosaltres comptem els nostres morts”.

La d’ahir va ser una jornada plena d’activitat a Guissona i també hi va haver una missa per la pau cantada amb el ritu grecocatòlic, amb més de 300 feligresos.

Mig centenar d’ucraïnesos s’allotgen en albergs catalans

La consellera d’Acció Exterior, Victoria Alsina, va explicar que la Generalitat ha posat a disposició dels refugiats les sis-centes places de la xarxa d’albergs per donar allotjament temporal als refugiats. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va xifrar en 49 els ucraïnesos que van passar la nit de dissabte a diumenge en aquests albergs i va dir que 124 persones han sol·licitat una plaça. Alsina va explicar que a Ucraïna han quedat atrapats vint catalanes.Estan coordinant un enviament d’ajuda humanitària i tenen un vehicle a la frontera de Polònia per facilitar la repatriació dels catalans i residents a Catalunya que es troben a Ucraïna.

Clam a Lleida contra la guerra i solidaritat amb els ucraïnesos

Unes sis-centes persones van participar ahir al migdia en una concentració a la plaça Ricard Viñes de Lleida per reclamar la pau a Ucraïna, condemnar la invasió russa i mostrar la solidaritat dels lleidatans. La comunitat ucraïnesa va llançar proclames contra la guerra i contra Vladímir Putin i va demanar ajuda urgent a la UE i a l’OTAN. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va mostrar la solidaritat de la ciutat amb el poble ucraïnès i va recordar que com en altres conflictes, respondrà oferint la seua ajuda en la recol·lecció d’ajuda humanitària o acollint refugiats si així l’hi sol·liciten.

Lluís Cortés arriba a la fi a Barcelona

L’entrenador de Balaguer Lluís Cortés va arribar ahir a la nit a l’aeroport de Barcelona després de tres dies i més de 55 hores de viatge. El lleidatà és entrenador de la selecció femenina d’Ucraïna i va arribar a Catalunya després d’una odissea per sortir d’Ucraïna amb el seu preparador físic Jordi Escura.

Missa de pau a Guissona catanada amb el ritu grecocatòlic.

Missa de pau a Guissona catanada amb el ritu grecocatòlic.X.SANTESMASSES

Missa de pau a Guissona catanada amb el ritu grecocatòlic.

Missa de pau a Guissona catanada amb el ritu grecocatòlic.X.SANTESMASSES

Missa de pau a Guissona catanada amb el ritu grecocatòlic.

Missa de pau a Guissona catanada amb el ritu grecocatòlic.X.SANTESMASSES

tracking