SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Empresonats per un delicte d'assassinat els pares del nadó mort a Artesa

Un jutge de Balaguer va decretar ahir presó sense fiança per un presumpte delicte d'assassinat per a la parella d'Artesa de Segre acusada de la mort del seu nadó de 3 mesos. La decisió es produeix davant dels indicis que la mort del nen es va produir per maltractaments dels progenitors. Aquests ho van negar ahir al jutjat abans d'ingressar a la presó.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular del jutjat d’Instrucció número 1 de Balaguer va decretar ahir a la tarda presó comunicada i sense fiança per sengles delictes d’assassinat per als pares del nadó de tot just tres mesos que va morir dilluns a Artesa de Segre, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El jutge va acordar aquesta mesura contra la mare, de 19 anys, i el pare, de 32, tots dos de nacionalitat brasilera, després que ho sol·licités la Fiscalia i en contra dels advocats defensors, que van demanar la posada en llibertat al·legant falta de proves. El magistrat cita en l’ordre de presó que els progenitors estan imputats per un delicte que comporta penes molt greus i que hi ha risc de fuga com els dos principals motius per al seu empresonament preventiu. Els dos investigats van declarar ahir al migdia i van negar qualsevol relació amb la mort del nadó.

“Han negat els fets i han assegurat que no han tingut res a veure amb la mort del seu fill”, van afirmar els seus advocats, Manel Viola i Andrés Ibáñez. Els lletrats també van comentar que “han relatat que es van aixecar i es van trobar el nadó mort”, i van dir que “no hi ha proves que puguin inculpar-los”, Tanmateix, els Mossos d’Esquadra van arrestar els pares l’endemà de la mort de la criatura com a presumptes autors d’un delicte d’assassinat davant dels indicis “contundents” d’una mort violenta després de recopilar proves i indicis i determinar que el nadó va poder morir com a conseqüència de maltractament dels progenitors, segons fonts policials. L’exploració forense al cadàver va revelar que presentava contusions i lesions en diferents parts del cos “difícils de justificar”, segons va indicar una font solvent a aquest diari.

Unes ferides que serien incompatibles amb una mort sobtada del lactant, com es va pensar inicialment després que els progenitors afirmessin que van veure el nen sense respirar quan li anaven a donar el biberó poc abans de les set del matí de dilluns. Les lesions, tant internes com externes, anirien més enllà del sacseig i podrien deure’s a maltractaments. Aquest és un dels motius, a més de la vulnerabilitat extrema de la víctima, que condueix al fet que puguin ser considerats autors d’un delicte d’assassinat a diferència, per exemple, del cas del nadó d’un mes de Tàrrega que va morir el novembre del 2020 a conseqüència del sacseig al qual el va sotmetre la seua mare.

En aquest cas, la progenitora va ser condemnada a quatre anys de presó per un delicte d’homicidi per imprudència. En canvi, un veí de Lleida ha estat condemnat a nou anys de presó per maltractar el seu nadó de deu dies, al qual han quedat greus seqüeles. En el cas d’Artesa de Segre, la instrucció determinarà si hi va haver assassinat

L’informe mèdic forense ha estat una de les proves clau que han aportat els Mossos d’Esquadra

La parella va declarar ahir al migdia a escasses hores que es complís el termini de setanta-dos per ser posats a disposició judicial.

Si a la comissaria es van negar a declarar, ahir van afirmar que no van matar el seu fill. Van ser detinguts l’endemà de la defunció del nadó davant de les sospites d’una mort criminal. Dimecres al matí els Mossos van escorcollar amb la seua presència l’habitatge familiar, a la plaça de l’Ajuntament d’Artesa de Segre, per recollir mostres de llençols i roba, entre altres elements, i per buscar possibles indicis. Els investigats, que portaven poc temps vivint a la localitat, van ingressar ahir a la tarda al Centre Penitenciari Ponent. Els seus advocats recorreran l’ordre de presó.

La presó permanent revisable, possible condemna

En el supòsit que la parella acabés sent condemnada per un delicte d’assassinat, que és més greu que el d’homicidi, els dos investigats podrien arribar a enfrontar-se a una condemna de presó permanent revisable, segons va explicar una font coneixedora de les investigacions. En un cas similar, el Tribunal Suprem va condemnar el mes d’octubre de l’any passat a aquesta pena una parella per haver assassinat una nena de només cinc mesos a Tenerife. La presó permanent revisable es tracta de la condemna més greu que contempla el Codi Penal.La instrucció que es farà ara al jutjat de Balaguer haurà de determinar si els dos pares acaben asseguts al banc dels acusats per la mort del seu nadó dilluns passat a Artesa de Segre. En el supòsit que sigui així, s’haurà de determinar si se’ls acusa d’un delicte d’assassinat o d’un d’homicidi dolós o imprudent, encara que també és possible que la instrucció determini que els pares són innocents i el jutge els alliberi abans d’arribar a judici.

El pare del nadó, dimecres a la sortida del domicili familiar.

El pare del nadó, dimecres a la sortida del domicili familiar.IMÁGENES DE TVE

El pare del nadó, dimecres a la sortida del domicili familiar.

El pare del nadó, dimecres a la sortida del domicili familiar.IMÁGENES DE TVE

El pare del nadó, dimecres a la sortida del domicili familiar.

El pare del nadó, dimecres a la sortida del domicili familiar.IMÁGENES DE TVE

tracking