SEGRE

SUCCESSOS CAÇA

Mor un caçador al disparar-se per accident amb l'escopeta en una batuda a Torregrossa

La víctima és un veí de 71 anys de Cambrils que participava en una cacera de conills autoritzada per danys en camps || El sinistre va ocórrer ahir al matí entre aquesta localitat i Miralcamp

Mossos ahir a la zona de fruiters de Torregrossa en la qual va morir el caçador.

Mossos ahir a la zona de fruiters de Torregrossa en la qual va morir el caçador.J. GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un caçador jubilat de 71 anys de Cambrils (Tarragona) va morir ahir al matí en una zona de fruiters entre Torregrossa i Miralcamp al disparar-se accidentalment amb l’escopeta al pit durant un batuda de caça per combatre una plaga de conills. Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir aquest accident de caça, que va ocórrer vora dos quarts d’onze del matí en un vedat de caça situat a la zona de la Serra, pròxim a la carretera L-200 en direcció a Miralcamp i les Borges Blanques. La víctima havia acudit aquell matí a la zona juntament amb dos companys per caçar conills.

Tots ells disposaven de les corresponents llicències i autoritzacions, inclosa la del vedat, per tal de desenvolupar l’activitat cinegètica amb l’objectiu de reduir el nombre de conills, que causen greus danys en arbres i cultius. Segons les primeres investigacions, el succés es va produir quan un dels caçadors va disparar contra un conill i tot seguit se li va disparar accidentalment l’arma i el tret el va tocar. Tot sembla indicar que l’escopeta s’hauria enganxat a un arbre o que l’arma li hauria lliscat de les mans, disparant-se accidentalment contra el pit. Els tres caçadors eren experimentats, segons fonts properes al cas.

Un caçador va ser condemnat per matar un pagès en una discussió a Tàrrega el 2014 Fora del període hàbil, es poden caçar on danyen cultius amb permisos especials

Fins al lloc dels fets es van desplaçar patrulles dels Mossos d’Esquadra i ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que no van poder fer res per salvar la vida del caçador. Posteriorment, la policia va obrir una investigació per aclarir els fets, encara que tot va apuntar que es tracta d’un accident i que l’home hauria mort al disparar-se-li sense voler l’escopeta. Van interrogar els dos companys de la víctima, que van explicar que van escoltar dos trets, el que hauria matat el conill i el que va impactar contra la víctima.

Al lloc de l’incident també va acudir una comitiva judicial que va decretar l’aixecament del cadàver. L’any passat hi va haver dos accidents de caçadors que es van saldar amb ferits de caràcter greu (vegeu el desglossament).

Dos precedents l’any passat a Alpicat i la Vansa i Fórnols

L’any passat hi va haver dos accidents de caça a les comarques de Lleida encara que no es van haver de lamentar víctimes mortals. L’últim també va ser en una batuda per combatre una plaga de conills. Va ser l’11 de juliol a Alpicat, quan un home va resultar ferit greu al disparar accidentalment a un company en una finca fructícola. El caçador va entrepussar i se li va disparar accidentalment l’escopeta. El propietari de la finca, que s’havia avançat uns metres, va resultar ferit a la part baixa de l’esquena.

Mesos enrere, al febrer, un caçador de 30 anys va resultar ferit greu al disparar-li accidentalment una companya durant una batuda de senglars en un bosc de la Vansa i Fórnols, a l’Alt Urgell.

El 2020 n’hi va haver només un. Va passar a Arbeca, quan un noi va ferir el seu germà de 17 anys caçant conills.

Dos homes van morir el febrer de l’any 2016 i el setembre del 2015 després de disparar-se accidentalment la seues escopetes a la partida de Butsènit de Lleida i Bellver de Cerdanya, respectivament. D’altra banda, un caçador va ser condemnat a quatre anys i mig per matar un pagès de Santa Maria de Montmagastrell (Tàrrega) el desembre del 2014 arran d’una discussió.

Caça gairebé tot l’any per frenar la proliferació d’algunes espècies Senglars i conills es cacen gairebé tot l’any a Lleida per frenar la proliferació d’aquestes espècies, que ocasionen danys a l’agricultura i accidents a les carreteres. Els períodes hàbils per capturar-los s’han anat ampliant al llarg dels últims anys per provar de reduir-ne el número, mentre que la Generalitat atorga permisos per abatre’ls fora del termini que dicta l’ordre anual de vedes allà on danyen cultius. Això suposa que es cacen durant pràcticament tot l’any.En el cas dels conills, la temporada de caça a les comarques del pla de Lleida va començar el setembre del 2021 i es prolongarà fins al proper mes abril. És un mes més llarga que l’anterior, però probablement serà més curta que la pròxima, ja que el departament d’Acció Climàtica planteja estrenar-la a mitjans d’agost. Enguany han augmentat els danys que provoca aquesta espècie, malgrat que el nombre d’exemplars ha disminuït. Això s’atribueix a la sequera, que porta aquests animals a buscar aliment a les finques agrícoles. Pel que fa als senglars, el seu període de caça ja abasta nou mesos a l’any i exclou només els d’estiu, tot i que es poden caçar també amb permisos especials de la Generalitat.

tracking