SEGRE

TRIBUNALS INSTRUCCIÓ

Familiars de morts per covid plantegen acusar la residència de Tremp

De manera conjunta com a acusació particular en la causa || La jutge interrogarà seixanta testimonis a l'abril entre mossos, empleats i l'exgerent de Salut

Imatge d’arxiu de la residència de Tremp.

Imatge d’arxiu de la residència de Tremp.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Familiars d’usuaris morts de la residència Fiella de Tremp pel brot de Covid-19 que hi va haver a finals del 2020 i que va acabar amb la vida de 64 persones en un mes es personaran com a acusació particular en la causa contra l’exdirectora del geriàtric Remei Navarri i l’exresponsable d’Higiene Sanitària M.R.N.O., imputades per homicidi imprudent, tracte vexatori als usuaris i per les condicions de treball dels empleats. Un grup de familiars ha mantingut diverses reunions per personar-se de manera conjunta com a acusació i ja han contactat amb advocats. “Hi va haver una conducta molt negligent per part dels responsables del centre i no ens van informar de res”, va afirmar ahir a aquest diari Evaristo Saura, del Pont de Suert, familiar d’una víctima

L’exdirectora i l’exresponsable d’Higiene estan acusades per homicidi imprudent

El jutjat d’Instrucció 1 de Tremp començarà a interrogar a partir del 31 de març i durant el mes d’abril uns seixanta testimonis que ha citat per la investigació després de la denúncia de la Fiscalia.

Els primers a declarar seran els mossos d’esquadra que han portat la investigació i també està citada com a testimoni Divina Farreny, exgerent de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu. La residència va ser intervinguda pel Govern de la Generalitat el novembre del 2020. Actualment la gestió està en mans de Sant Joan de Déu.

Inspecció de Treball va multar la Fundació Fiella amb 30.000 euros per irregularitats laborals. Durant el proper mes d’abril, en cinc sessions diferents, està previst que declarin els 49 treballadors del centre. Les dos directives imputades seran citades posteriorment i encara no hi ha data per al seu interrogatori.

També s’ha demanat a l’Institut de Medicina Legal i Forense que aporti els informes fets fins ara i que “realitzi un informe dels residents morts a fi d’obtenir informació respecte a la positivització de la Covid-19”.

La Fiscalia diu que els interns van passar gana, set i fred

La Fiscalia, en la seua denúncia, descriu una residència dels horrors en la qual els interns passaven gana, set i fred durant el brot que va causar la mort del 43% dels usuaris. Afirma que, per exemple, deien que medicava i prenia la tensió a ancians que portaven dies morts. Tampoc haurien comunicat les defuncions a diverses famílies, que en van tenir coneixement a través de veïns. En altres casos, les famílies, al no saber-ne res, van anar al geriàtric i no van saber dir-los on eren. Els van buscar ells i els van trobar morts. Per la seua part, el patronat de la Fundació Sant Hospital de Tremp-Fundació Fiella defensa les dos imputades i assegura que, vuit dies després del primer contagi, totes dos estaven de baixa per Covid i van ser apartades del control. 

tracking