SEGRE

PATRIMONI ARQUEOLOGIA

Investiguen un espoli al jaciment iber de Granyanella

Els Agents Rurals miren de localitzar-ne l'autor || Va utilitzar un detector i va remoure una àrea de 400 metres quadrats

Imatge de la zona espoliada.

Imatge de la zona espoliada.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Agents Rurals investiguen l’espoli comès al jaciment arqueològic del Pla de les Tenalles de la Mora, a Granyanella, a la Segarra, encara que és propietat de l’ajuntament de Tàrrega. L’activitat il·legal es va portar a terme amb un detector de metalls i altres eines auxiliars, segons van informar ahir des del cos. Aquest jaciment iber es va donar a conèixer el 1952 i la primera prospecció es va dur a terme el 1979.

En aquesta campanya i en campanyes posteriors, s’hi van trobar moltes peces de ceràmica ibèrica de tradició hallstàttica i campaniana. L’espoli, que es va descobrir fa un parell de setmanes, es va concretar en una part del jaciment que havia estat preparada per a l’excavació, és a dir, “es veien les estructures d’habitació perquè se li havia retirat un paquet de sediment”, van explicar des dels Agents Rurals, que van afegir que “això fa que els danys siguin més severs”. Han determinat que es van fer fins a tretze remocions, amb una afectació del jaciment d’uns 400 metres quadrats.En aquest sentit, “l’espoliador sabia on anava, és a dir, que era un jaciment arqueològic d’època iberoromana i està molt aïllat, la qual cosa va permetre a l’espoliador treballar amb total impunitat”, van assegurar des del cos.Datat entre el segle IV aC i l’any 200 aC, el Pla de les Tenalles es va abandonar presumiblement durant la segona guerra púnica entre romans i cartaginesos.

Al recinte es poden veure restes de parets i muralles de l’antic poblat. Va ser descobert per l’historiador de Verdú Ramon Boleda el 1952. L’ajuntament de Tàrrega el va adquirir als anys 60

“L’espoliador sabia on anava i com que el poblat està aïllat va actuar impunement”

Els últims anys, els Rurals han experimentat un increment en l’ús il·lícit dels detectors. Això es reflecteix en l’augment de les inspeccions, amb prop de 40 l’any passat a Catalunya i una xifra similar respecte al 2020. La meitat van ser en jaciments. Aquests registres gairebé dupliquen els 20 casos que hi va haver el 2018, la primera vegada que es va assolir aquest nombre.

tracking