SEGRE

ADMINISTRACIÓ LITIGIS

Romero Polo i Valoriza gestionaran la planta de l'abocador del Segrià tot i la sentència en contra

Ja han acabat la construcció, però el TS encara no s'ha pronunciat sobre el recurs contra la sentència que va anul·lar l'adjudicació

Imatge del passat mes de juliol de les obres a l’abocador de Montoliu de Lleida.

Imatge del passat mes de juliol de les obres a l’abocador de Montoliu de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tant el Consorci de Residus del Segrià com les empreses de l’UTE que construeixen la planta de selecció d’escombraries al costat de l’abocador de Montoliu de Lleida, Valoriza i Romero Polo, coincideixen en el fet que un cop s’acabin les últimes proves a les instal·lacions aquesta unió temporal d’empreses serà la que la posi en marxa fins que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la sentència que va tombar fa un any aquesta adjudicació.

L’UTE, formada per FCC i Arnó, a la qual el 25 de febrer del 2021 una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó en el seu recurs per executar i gestionar les obres de l’abocador del Segrià, ja va exigir l’estiu passat assumir la direcció de les obres a l’abocador. No obstant, s’espera el que digui el Suprem, ja que tant el Consorci com Romero Polo i Valoriza van recórrer la sentència davant del Suprem. El 2017 es va adjudicar a Romero Polo i Valoriza les obres d’ampliació de l’abocador i la gestió per deu anys prorrogables, la qual cosa la converteix en una de les obres de més import econòmic dels últims anys.

Per la seua part, FCC i Arnó, que van perdre el concurs d’aquests treballs, van recórrer davant del Tribunal Català de Contractes Públics (que el va desestimar) i també al TSJC. Aquest últim els va donar la raó a començaments de l’any passat i va declarar el seu dret a adjudicar-se el contracte.

El Consorci de Residus del Segrià està integrat pel consell comarcal, la Paeria de Lleida i la Generalitat. El president de l’organisme comarcal, David Masot, va assenyalar que és del tot lògic que si l’UTE acaba la fase de construcció una vegada finalitzat el període de proves, que es preveu acabi ben aviat després d’introduir les últimes modificacions als mecanismes, abordi la fase d’explotació ja que les instal·lacions no poden quedar aturades perquè suposaria un greu perjudici posar en marxa la cadena en cas que s’hagi d’interrompre el procés.

Fins i tot la Generalitat va sol·licitar al jutge el juliol de l’any passat que fos Romero Polo la que finalitzés les obres malgrat la sentència que ho veta, ja que un informe de l’Agència de Residus de Catalunya veia inviable executar la sentència i adjudicar l’ampliació a FCC perquè implicaria demolir el que ja està construït. En aquell moment, la planta ja estava gairebé edificada. Per la seua part, FCC i Arnó van reclamar també al juliol assumir ja les obres de l’abocador.

Un any de la sentència que va tombar la licitació

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va estimar ja fa un any un recurs de FCC i Arnó i va anul·lar l’adjudicació el 2017 de l’ampliació de l’abocador del Segrià a l’UTE de Romero Polo i Valoriza. També va citar a adjudicar el contracte als litigants. A més, atesos els girs de criteri del concurs, va avançar que el portaria davant del fiscal perquè “dedueixi testimoni de particulars”.

Un projecte amb un valor estimat de 122 milions

El maig de l’any 2015, el Consorci de Residus del Segrià va treure a concurs l’ampliació de l’abocador i la seua gestió per un total de 10 anys. El valor estimat del contracte era de 122 milions d’euros. El projecte de les obres incloïa la construcció de la planta de selecció de residus, la reforma de la de compostatge, l’ampliació dels dos vasos que hi havia aleshores i la construcció d’un més.

tracking