SEGRE

EUROPA DE L?EST LA GUERRA DES DE LLEIDA

Refugiats ucraïnesos: “Hem pogut venir tots a Lleida perquè som família nombrosa”

Castellnou de Seana acull un nou grup de refugiats, també el pare || Diuen que “ens vam veure obligats a anar-nos-en d'Ucraïna” i agraeixen el suport rebut

Ivanna, Liliana, Alexandrei i Alexandra, ahir a Castellnou de Seana.  Rostik era a l’institut.

Ivanna, Liliana, Alexandrei i Alexandra, ahir a Castellnou de Seana. Rostik era a l’institut.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Castellnou de Seana acull des de fa poc més d’una setmana una família de cinc refugiats ucraïnesos en un pis de l’ajuntament. El seu cas és un dels primers a Lleida en el qual el pare, Alexandrei, ha pogut deixar el país. La seua dona, Liliana, va explicar ahir que “tenim tres fills” (Ivanna, Rostik i Alexandra) i “ens van deixar passar la frontera com a família nombrosa”.

El més habitual és que tots els homes siguin cridats a files. “A Kíiv van començar a bombardejar. Vam estar-nos amb el pare del meu marit al poble, però també van llançar coets i ens vam veure obligats a anar-nos-en”, va dir. Van viatjar a Cracòvia amb cotxe. Des d’allà van agafar un autocar a Pamplona, on van agafar un tren fins a Lleida. La família té una amiga a Mollerussa i van arribar a Castellnou després que l’ajuntament oferís un pis per acollir refugiats.

Alexandrei va subratllar que “estem molt agraïts amb tots els que ens van rebre”. La família es comunica amb els veïns a través del traductor del telèfon mòbil. Esther Huguet, que coordina l’atenció a la família, va destacar que “el poble s’ha bolcat” amb els refugiats. Pel que fa als nens, Rostik va començar les classes dilluns a l’institut de Bellpuig i Ivanna ho farà en els propers dies.

Tremp ja compta amb més de 60 ucraïnesos, 33 a l’alberg

Tremp ja acull més d’una seixantena de refugiats d’Ucraïna. D’ells, una trentena han arribat a la capital del Jussà perquè tenen familiars a la ciutat i fonts municipals van explicar que tots ja han tramitat la protecció temporal.

A aquests s’han afegit, entre divendres i dilluns, un grup de trenta-tres desplaçats per la guerra que es troben a l’alberg, que gestiona la Generalitat de Catalunya, i que han arribat de la mà de Creu Roja des de Barcelona. Tots els menors s’estan escolaritzant als centres de la localitat.D’altra banda, el pla d’atenció educativa per atendre els nens ucraïnesos arribats a Espanya, dels quals de moment n’hi ha escolaritzats 7.150, es finançarà a càrrec dels fons europeus de cohesió i el procés s’està desenvolupant amb normalitat.

tracking