SEGRE

TRIBUNALS BROT DE COVID

“Hi hauria hagut més morts si no s'hagués intervingut la residència de Tremp”

El jutjat d'Instrucció 1 de Tremp va començar ahir a interrogar els testimonis de la causa contra l'exdirectora i l'exresponsable d'Higiene Sanitària de la residència Fiella de Tremp, on un brot de Covid-19 va acabar amb la vida de 64 dels 142 usuaris. Mossos i Salut van corroborar el “descontrol” que hi va haver abans que el centre fos intervingut.

Imatge de dos mossos d’esquadra ahir a la sortida del jutjat de Tremp.

Imatge de dos mossos d’esquadra ahir a la sortida del jutjat de Tremp.J. ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Negligència? Mala praxi? Deixadesa de funcions? Tracte vexatori als ancians? Quantes morts s’haurien pogut evitar? Aquests són alguns dels interrogants que haurà de resoldre la magistrada del jutjat d’Instrucció número 1 de Tremp que investiga la residència Fiella de la capital del Pallars Jussà, en la qual un brot de Covid-19 que hi va haver el novembre del 2020 va segar la vida de 64 dels 142 usuaris en un mes. Estan imputades, després de la querella de la Fiscalia, l’exdirectora del geriàtric, Remei Navarri, i l’exresponsable d’Higiene Sanitària, M.R.N.O., per homicidi imprudent, tracte vexatori als usuaris i per les condicions de treball dels empleats.

Els interrogatoris van començar ahir i van servir perquè els Mossos d’Esquadra que es van fer càrrec de la investigació a petició de la Fiscalia, la llavors gerent de Salut a les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, i la directora que es va encarregar del centre quan aquest va ser intervingut per Salut, Elena Badia, corroboressin que “hi va haver un descontrol total”, segons va dir Xavier Prats, advocat de la família d’una de les víctimes mortals, que exerceix l’acusació particular i que va assistir a les declaracions. Farreny, que va atendre de manera escarida els mitjans, va afirmar a la sortida del jutjat que “hem ofert la informació de totes les actuacions realitzades aquells dies. He confirmat el que vam dir en el seu moment amb totes les comprovacions que vam fer perquè, en aquell moment, havíem d’estabilitzar la situació”.

L’exgerent de Salut es refereix a la roda de premsa que va oferir el 10 de desembre del 2020, dies després d’intervenir el geriàtric (el 28 de novembre). Els informes de Salut Pública van advertir de “greus irregularitats” en l’aplicació dels protocols per evitar contagis, com el mal ús dels equips de protecció individual (epi), l’absència de sectorització del centre per aïllar els encomanats i la falta de formació del personal. Farreny va recordar ahir que “hi ha un expedient sancionador obert a la residència”.

Concretament, ha estat inhabilitada quatre anys pel departament de Drets Socials per gestionar el centre i multada per Treball amb 30.000 euros per irregularitats laborals, com va avançar SEGRE el novembre passat.Per a l’advocat d’una de les famílies acusadores, que espera que d’altres se sumin a la causa, “hi hauria hagut més morts si la Generalitat no hagués intervingut la residència de Tremp”. Xavier Prats va afirmar que “les conclusions de la policia són clares. Amb la documentació que ha recopilat s’acredita un total descontrol a la residència, que el pla de contingència no es va seguir i que no es va fer cap tipus de formació al personal.

Alguna treballadora, que era infermera del CAP, es va oferir per fer-la, però ho van declinar”. Va afegir que “Divina Farreny i Elena Badia han explicat que hi havia molts epis guardats amb pany i clau mentre el personal portava només màscares quirúrgiques” i que “empleats contractats per una empresa de neteja sense cap formació feien de gerocultors”

Hi havia epis guardats amb pany i clau i personal que treballava com a gerocultor sense tenir formació

Per la seua part, l’advocat de la directora investigada, Luis Salas, va voler deixar clar, de part de la fundació Fiella i del seu patronat, el “sentiment de tristesa” i va dir que “resen per les víctimes”, però “això no canvia l’absoluta confiança en la innocència de les dos investigades”. Va afegir que “de moment tot el que s’ha explicat avui [per ahir] era per manifestació de tercers i cal escoltar què diran els que eren allà”.

“El que va passar aquí va ser totalment incontrolable i, a més, hi van participar moltes persones per intentar evitar el desenllaç. Nego el descontrol previ i el que es va produir després va ser absolutament extraordinari”, va sentenciar. La setmana vinent començaran a declarar els treballadors del centre. En canvi, encara no s’ha fixat una data per a la declaració de les investigades.

tracking