SEGRE

MUNICIPIS ADMINISTRACIÓ

Acord entre copropietaris per gestionar pastures a Tor

Després d'anys d'enfrontaments, també inclou la caça i el turisme || Entre els hereus dels tretze fundadors del condomini

Tor, al municipi d’Alins, al Pallars Sobirà.

Tor, al municipi d’Alins, al Pallars Sobirà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Després d’anys de disputes i litigis, els 13 copropietaris de la muntanya de Tor, al municipi d’Alins (Sobirà), van arribar ahir a un acord per a la gestió de les pastures, una qüestió que els enfrontava i en la qual van convenir que cal posar ordre en els arrendaments dels terrenys, segons van indicar fonts pròximes a la comunitat. En aquest sentit, es preveu firmar un conveni que estipuli l’extensió a explotar, per quant de temps i la quantia del lloguer que revertirà en l’esmentada comunitat. En la reunió també es va posar sobre la taula l’administració dels permisos de caça a la zona i el cobrament de taxes per l’explotació turística, ja que en els últims anys han sorgit iniciatives vinculades al sector com l’obertura d’una casa de turisme rural.

Les mateixes fonts van indicar que “calia posar fil a l’agulla per desencallar assumptes que permetin el bon funcionament econòmic i l’explotació de la muntanya, ja que no s’ha pres cap mesura en aquests dos últims anys de pandèmia”. En la sessió d’ahir van ser presents els representants de totes les parts, inclosos els hereus de Jordi Ribas El Palanca, un dels principals copropietaris que va morir a finals del 2019.Després d’un llarg conflicte d’interessos, l’any 2004 una interlocutòria judicial va dictaminar que la muntanya de Tor és propietat dels hereus dels tretze fundadors del condomini el 1896. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ratificar aquesta sentència l’any 2005 i actualment és ferma.

El 2014 la comunitat de propietaris va renovar els seus estatuts per adaptar-se al marc legal vigent i es va donar d’alta a Hisenda. En els anys següents van sorgir iniciatives vinculades al turisme i nous litigis per la gestió de la muntanya. El 2017 dos de les tretze parts de la propietat de Tor van acudir al jutge al considerar que la junta no els convocava a les reunions, per la qual cosa es vulnerava els seus drets.

El nou acord que es va firmar ahir vindria a resoldre aquestes diferències i obriria un nou camí d’entesa entre els propietaris.

tracking