SEGRE

OBITUARI POLÍTICA

Mor Carlos Barrera, síndic d'Aran que va governar vint anys el Conselh

El president de Convergència Aranesa va morir als 71 anys || La institució aranesa decreta tres dies de dol oficial en honor a la persona que més anys la va presidir

Imatge d’arxiu de Carlos Barrera.

Imatge d’arxiu de Carlos Barrera.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Carlos Barrera, exsíndic d’Aran que va ocupar el càrrec durant vint anys, va morir ahir a la tarda a Vielha als 71 anys. Va morir com a conseqüència d’un càncer que li va ser diagnosticat anys abans. S’havia retirat de la política institucional el 2019, després de 27 anys al Conselh Generau, encara que mantenia la presidència de Convergència Aranesa (CA).

El seu partit el va acomiadar amb un comunicat que lamentava la pèrdua de “la persona que més ha lluitat pel futur i la qualitat de vida dels aranesos i araneses”. El Conselh, per la seua part, va decretar tres dies de dol oficial en el seu honor i va recalcar que l’ara difunt “va treballar per la Val, el seu autogovern i la seua ciutadania amb compromís i lleialtat al territori”. Barrera va iniciar la carrera política el 1979 com a regidor d’Unitat d’Aran (UA) a Vielha.

Va deixar la formació quan aquesta es va federar amb el PSC i es va retirar de la política fins que, el 1995, va encapçalar la candidatura de Convergència Aranesa (llavors anomenada Convergència Democràtica Aranesa) al Conselh Generau. Es va convertir en el tercer síndic des de la restauració de la institució aranesa el 1991, després de Pilar Busquet i Amparo Serrano. La va governar durant tres mandats, fins al 2007, quan UA va guanyar les eleccions i Francés Boya el va rellevar al càrrec.

El va recuperar el 2011, després de quatre anys a l’oposició, i el va conservar fins als passats comicis del 2019. UA els va guanyar i Barrera va renunciar poc després al càrrec de conselhèr. L’alcalde de Naut Aran, César Ruiz-Canela, el va succeir al capdavant del grup de CA.

Durant la seua llarga carrera política, Barrera va deixar una profunda empremta en la història de l’autogovern de la Val. Sota els seus successius mandats, el Conselh Generau va negociar i va obtenir traspassos de competències i transferències de recursos per part de la Generalitat. També va impulsar de forma decisiva l’actual llei d’Aran, que el Parlament va aprovar el 2015 i que va elevar el sostre de l’autogovern de la vall.

També va reivindicar durant anys obres que milloressin la seguretat a la carretera N-230 sense sacrificar el patrimoni cultural, històric i paisatgístic de la vall. Familiars i pròxims a Barrera l’acomiadaran aquesta tarda al tanatori de Vielha, entre les 16.00 i les 20.00 hores. El funeral tindrà lloc demà dissabte a la tarda a les 16.30 a l’església de Sant Miqueu de la capital aranesa.

tracking