SEGRE

TRIBUNALS BROT DE COVID

Treballadores del geriàtric de Tremp tan sols tenien una mascareta a la setmana

Declaren que no disposaven d'EPI i hi havia pacients demanant auxili als passadissos

Treballadores de la residència Fiella ahir després de declarar al jutjat d’instrucció 1 de Tremp.

Treballadores de la residència Fiella ahir després de declarar al jutjat d’instrucció 1 de Tremp.LAURA CORTÉS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat d'instrucció de Tremp va acollir ahir les primeres declaracions de treballadores de la residència Fiella de la capital del Jussà, en la qual van morir 64 usuaris pel brot de Covid-19 el novembre del 2020. Van constatar “caos” i que no tenien prou material ni personal i que fins i tot trobaven pacients demanant ajuda als passadissos.

Treballadores de la residència Fiella de Tremp van declarar ahir al jutjat d’instrucció 1 de la capital del Pallars Jussà que només tenien una mascareta a la setmana i que no comptaven amb EPI, en les primeres declaracions del personal del centre, en el qual van morir 64 usuaris el novembre del 2020 a causa de la Covid, en la causa oberta contra l’exdirectora del geriàtric, Remei Navarri, i l’exresponsable d’Higiene Sanitària, M.R.N.O, per homicidi, vexacions i contra els drets dels treballadors. Així ho va explicar l’advocat Xavier Prats, de Prats Advocats, que representa tres famílies d’usuaris morts i que en la causa dels treballadors exerceix l’acusació popular.

“Ha quedat acreditat que tot era un caos, que faltaven mans i recursos, que els treballadors no comptaven amb el material necessari de protecció i que la direcció no complia amb el pla de contingència”, va assenyalar Prats. En aquest sentit, va afegir que les nou treballadores que van declarar ahir van afirmar que fins i tot a la nit es trobaven usuaris als passadissos de la residència demanant auxili. “Una d’aquestes treballadores va haver de ser atesa per un atac d’ansietat al veure’s desbordada i ha rebut tractament psicològic”, va afirmar Prats.

Quant a la falta de material, el representant de les famílies va assenyalar que una empleada va declarar que va veure tutorials a internet per netejar les mascaretes i que una altra va dir que havia anat ella mateixa a comprar-les a la farmàcia. Fins i tot, van afegir, la direcció els “posaven problemes” si demanaven més material. “Jo estava sola”, “no tenia cap tipus d’ajuda, no teníem instruccions ni formació”, “no hi havia cap tipus de control de temperatura ni d’horaris dels treballadors del centre”.

Són algunes de les declaracions que van fer ahir les treballadores davant de la jutge. Segons Prats, una d’elles va assegurar que va arribar a treballar des de les set de la tarda fins a les vuit del matí de l’endemà i que no hi havia ningú per repartir esmorzars o sopars als usuaris. “Les treballadores del torn de nit estaven més oblidades i la formació que rebien era de companys”, va assenyalar Prats.

Dos famílies més d’usuaris difunts es personen en la causa

Dos famílies més d’usuaris que van perdre la vida a la residència de Tremp en el brot de Covid el novembre del 2020 s’han unit a la causa. Segons va explicar ahir l’advocat Xavier Prats, que les representa, s’uneixen a la família que ja estava personada en el procés contra l’exdirectora del centre i l’exresponsable d’Higiene Sanitària, investigades després d’una denúncia de la Fiscalia pels delictes d’homicidi imprudent, tracte vexatori als usuaris i per les condicions de treball dels empleats. Es tracta de dos famílies del Pont de Suert i una de Sort, i no es descarta que se’n personin més. Després de les declaracions ahir de nou treballadores del centre, estan previstes noves compareixences els pròxims 16 i 26 d’abril.

Així mateix, s’han citat per al 8 i 15 de juny els empleats que no van poder declarar aquesta setmana a l’haver de cancel·lar-se les declaracions per la baixa d’un dels advocats de la defensa. En total, està previst que declarin un total de quaranta-nou treballadors en la causa oberta per un delicte contra la seguretat en l’àmbit laboral. En la causa oberta per les morts i suposada vexació als usuaris, el passat 31 de març ja van declarar al jutjat d’instrucció de Tremp mossos d’esquadra i responsables de Salut, com l’exdelegada territorial Divina Farreny, que van constatar el “descontrol” que hi va haver al centre abans que fos intervingut, el 28 de novembre del 2020.

En la denúncia, la Fiscalia descriu una residència dels horrors en la qual els interns passaven gana, set i fred durant el brot. Afirma que deien que medicaven i prenien la tensió a padrins que feia diversos dies que estaven morts. L’advocat de l’exdirectora va defensar la innocència del seu client, a l’assenyalar que la situació va ser “incontrolable”.

Encara no hi ha data per a les declaracions de les investigades.

tracking