SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIC

Àger vol salvar la casa de Gaspar de Portolà fent-hi pisos socials

L'ajuntament busca ajuts per frenar el deteriorament d'aquest edifici històric

Imatge d’arxiu de la casa de Gaspar de Portolà a Àger.

Imatge d’arxiu de la casa de Gaspar de Portolà a Àger.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Àger projecta habilitar pisos socials a l’antiga casa de Gaspar de Portolà, una peça del patrimoni històric del municipi que pateix des de fa anys un greu deteriorament. Amb això persegueix dos objectius: en primer lloc, garantir la conservació de l’edifici, datat al segle XVIII i catalogat com a bé cultural d’interès local (BCIL). En segon lloc, pretén revertir la despoblació del centre històric atraient nous veïns amb habitatges assequibles.

L’habitatge que va pertànyer a Portolà, explorador i governador de Califòrnia, és al carrer Sant Martí, flanquejat per altres immobles. És un edifici de tres plantes d’uns 160 metres quadrats de superfície, i l’ajuntament estudia la possibilitat d’habilitar dos pisos socials en cada una, en total fins a mitja dotzena d’habitatges. Així ho va explicar l’alcaldessa, Mireia Burgués, que va apuntar que el consistori ha redactat una memòria que recull aquesta proposta.

Ara espera una futura convocatòria de fons Next Generation de la Unió Europea per a habitatges socials per mirar d’acollir-se a subvencions per a les obres. L’última intervenció a l’antiga casa va tenir lloc l’any 2007, quan l’ajuntament va dur a terme reparacions a la teulada per evitar filtracions i consolidar-ne l’estructura. Des d’aleshores no hi ha hagut cap altra actuació per conservar-la.

Àger té un abundant patrimoni històric i un pressupost per sota dels dos milions d’euros en els últims anys. La casa de Gaspar de Portolà no és l’únic edifici que Àger vol aprofitar per donar-hi nous usos. També busca ajuts per concloure les obres de la Casa del Montsec, paralitzades des de fa una dècada, i obrir-la al públic com a seu de nous equipaments municipals.

tracking