SEGRE

TRIBUNALS INSTRUCCIÓ

El geriàtric de Tremp no aplicava protocols de Covid durant el brot

Així ho van afirmar ahir davant del jutjat sis empleats || La germana de l'exdirectora va assegurar, en canvi, que hi havia un pla de contingència i material de protecció

Foto d’arxiu de l’exgerent de Salut a Lleida, Divina Farreny, que va declarar com a testimoni al març.

Foto d’arxiu de l’exgerent de Salut a Lleida, Divina Farreny, que va declarar com a testimoni al març.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La residència Fiella de Tremp no va aplicar cap tipus de protocol durant el brot de Covid-19 que hi va haver el novembre del 2020 i que va acabar amb la vida de 64 dels 142 usuaris. Això és el que van declarar ahir sis empleats del geriàtric que van anar com a testimonis al jutjat d’instrucció número 1 de la capital del Pallars Jussà, segons va informar l’advocat de l’acusació popular, Xavier Prats. Els treballadors han estat citats en relació amb la causa per un delicte social que se segueix contra l’exdirectora del geriàtric, Remei Navarri, i l’exresponsable d’Higiene Sanitària, M.R.N.O, també imputades per homicidi imprudent i vexacions per la mort dels usuaris.

Tots els testimonis d’ahir, tret de la germana de la directora investigada, van afirmar que no hi havia cap tipus de control, no tenien material de protecció o sectorització dels espais, la qual cosa corrobora el que van dir el passat 8 d’abril altres empleats, que van parlar de “caos”, que només tenien una mascareta a la setmana i que fins i tot trobaven pacients demanant ajuda als passadissos. També van explicar ahir que el novembre del 2020, quan es va declarar el brot, hi havia un sol vestidor al soterrani sense ventilació i que hi havia una taquilla per a cada tres empleats. Quan el departament de Salut va intervenir el geriàtric, es van habilitar tres vestidors en diverses plantes i amb ventilació, sempre segons el lletrat de l’acusació popular i que també exerceix l’acusació particular de diverses famílies en l’altra causa.

Per la seua part, la germana de l’exdirectora del geriàtric va reconèixer que no es prenia la temperatura als treballadors i que no existia cap control horari però va dir que disposaven de material i que hi havia un pla de contingència que tots havien firmat.Les següents declaracions dels empleats tindran lloc dimarts que ve i els dies 8 i 15 de juny. Les dos investigades no han estat encara citades. Els primers a declarar van ser els agents dels Mossos d’Esquadra que van portar a terme la investigació i la llavors gerent de Salut a les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, que van corroborar que “hi va haver un descontrol total”.

tracking