SEGRE

POLÍTICA MUNICIPAL

L'alcalde de Bellver i el fill dimiteixen a l'acusar-los d'irregularitats en obres

Culpen “pressions” contra ells i defensen que van actuar d'acord amb la legalitat

Imatge recent de l’edificació objecte de polèmica a Bellver.

Imatge recent de l’edificació objecte de polèmica a Bellver.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’alcalde de Bellver de Cerdanya, Xavier Porta, i el seu fill, l’edil al govern Joan Porta, dimitiran dels respectius càrrecs en els pròxims dies, després que la plataforma ecologista SOS Pirineus denunciés presumptes irregularitats en obres d’un edifici de la família entre Talltendre i Ordèn (vegeu SEGRE del 30 de març). Els dos edils van confirmar ahir la seua renúncia en una carta als veïns, en què defensen que l’edificació s’ajusta a la legalitat i atribueixen la seua marxa a “pressions” per desgastar el govern, en mans de la formació independent Endevant Cerdanya. “El que no es va guanyar a les urnes s’ha acabat guanyant amb desqualificacions i mentides”, afirmen.

“Són massa les pressions d’una oposició deslleial, falsa i preocupada només per desqualificar”, lamenten a la carta. L’alcalde va explicar que el grup de Junts per Bellver va votar a favor d’incloure l’edifici al catàleg de masies municipal en el tràmit d’aprovació inicial. Tanmateix, l’oposició es va abstenir després en l’aprovació provisional i va acabar criticant les obres a les xarxes socials.

Catalogar l’immoble com a masia permetria donar-li ús com a habitatge (vegeu el desglossament).“No cal penjar cartells insultants de nit i amb la cara tapada”, critica la missiva, “ni tampoc que quatre persones d’uniforme abusin de la seua posició per portar a terme expedients irregulars”. Al·ludien d’aquesta manera a inspeccions portades a terme per membres d’Agents Rurals. Atribueixen també partidisme a la plataforma ecologista que va denunciar les obres.L’alcalde cita “motius de salut” entre les causes de la dimissió.

Al marge de la carta, va explicar que, al cap de 15 anys al càrrec, pensava dimitir abans de concloure el mandat. La polèmica per les obres, va reconèixer, ha contribuït a accelerar la renúncia. Porta va dir que el nou alcalde “l’haurà de decidir la resta del consistori”.

Una casa segons els ecologistes, un cobert agrícola segons l’alcalde

La plataforma ecologista SOS Pirineus considera que l’edifici és un habitatge en sòl no urbanitzable, construït als terrenys d’una antiga caseta d’eines de les mines de la zona. Per això, l’entitat s’oposa al fet que el consistori la inclogui al catàleg de masies del municipi. Per la seua banda, l’alcalde afirma que l’edificació és actualment “un cobert agrícola sense llum, aigua, cuina ni bany”.

Va afegir que les obres per condicionar-lo tenien llicència i que pot documentar l’existència prèvia d’una masia als terrenys. Això, va dir, justificaria incloure l’actual immoble al catàleg per convertir-lo en habitatge en el futur. L’alcalde no va participar en el tràmit ni en les votacions, segons el consistori.

Dos renúncies en sis mesos arran d’acusacions

Porta és el segon alcalde de les comarques de Lleida que dimiteix arran d’acusacions d’irregularitats en menys de mig any. El mes de novembre passat, Josep Ibarz va deixar l’alcaldia d’Almacelles, si bé el seu cas és diferent: va renunciar abans de ser apartat del càrrec després d’una sentència judicial que el va inhabilitar durant nou anys per contractacions de personal municipal sense convocar concursos. Mentre que la renúncia d’Ibarz va arribar en el marc d’un procés judicial que encara no ha conclòs, la del primer edil de Bellver arriba quan la polèmica no ha portat als tribunals.

tracking