SEGRE

PATRIMONI NATURAL

Aigüestortes sondeja veïns de 3 comarques i Aran per 'redissenyar' el parc de cara al 2030

Enquesta a una trentena de representants del territori per recollir propostes que en millorin la gestió

Un grup de turistes a punt de pujar a un taxi per anar d’excursió a Aigüestortes des de Boí el 2021.

Un grup de turistes a punt de pujar a un taxi per anar d’excursió a Aigüestortes des de Boí el 2021.G.HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parc Nacional d’Aigüestortes, amb 67 anys d’història, s’ha obert per primera vegada als veïns del seu entorn perquè participin en un “projecte de governança” i dissenyin com millorar-ne la gestió amb l’horitzó posat en el 2030. L’equip tècnic d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic Parc Nacional que hi ha a Catalunya, està redactant un informe amb els principals resultats i les conclusions d’un procés de participació obert a representants del sector econòmic i social dels quatre vessants de l’espai: Boí, Espot, Val d’Aran i Vall Fosca. Aquest document ha de definir un “full de ruta” per dissenyar quines “solucions reals” poden posar-se en pràctica per millorar la gestió del parc per petició popular.

Les propostes que figurin en el document hauran de respectar el marc normatiu actual del parc, que es concentra en les lleis catalanes de redefinició d’Aigüestortes de l’any 1988; de regulació de la zona perifèrica, del 1990 i d’ampliació duta a terme el 1996. Fonts de l’equip tècnic del parc van explicar que les propostes poden referir-se a aspectes com la millora de la divulgació de les activitats que es duen a terme a l’espai i de les investigacions que l’envolten; també a implantar mesures per desestacionalitzar l’arribada dels turistes, que ara es concentra en les setmanes centrals de l’estiu, o en la defensa del perímetre actual de la zona protegida, davant dels projectes d’ampliació (vegeu el desglossament).El procés de participació (que es va desenvolupar el mes de març passat) arriba després que, a finals del 2021, es duguessin a terme entrevistes a més de trenta representants de diferents sectors de la zona d’influència d’Aigüestortes, entre els quals el turístic, el polític, el funcionarial o el sector primari; el tercer sector i els mateixos treballadors del parc. Es van recollir en un document sobre la visió de la situació d’aquest espai protegit que tenen els seus veïns.

Les mateixes fonts van explicar que hi va haver valoracions positives i també de negatives, per exemple sobre les restriccions a activitats que s’hi poden desenvolupar. Van assenyalar que d’aquí a un mes estarà enllestit el document sobre les mesures i també sobre els reptes que afrontarà el parc d’aquí a una dècada.

L’ampliació de la zona protegida, aparcada

L’ampliació d’Aigüestortes que la Generalitat va plantejar per primera vegada el 2004 està paralitzada i no té aparences de prosperar. La zona central del parc té en l’actualitat 14.119 hectàrees (la superfície original, el 1955, era de 9.851 hectàrees), i la zona perifèrica, 26.733 hectàrees. La proposta d’ampliació no va aconseguir una postura consensuada amb el territori i s’ha anat aparcant fins a gairebé fer-se inviable. En paral·lel a l’ampliació de la superfície, el pla d’usos del parc està esgotat i el nou també es troba en stand by.El Parc Nacional, l’únic que hi ha a Catalunya i un dels quinze que hi ha a l’Estat, rep cada any centenars de milers de turistes.

El 2019, any abans de la pandèmia, el van visitar 560.723 turistes en total, una xifra que l’any següent, en plena pandèmia, va baixar tan sols un 16% fins a quedar en 470.744 visitants.Des de fa uns anys s’ha obert el debat sobre la necessitat de millorar aspectes com el finançament del parc o promocionar-lo. La Federació d’Hostaleria ha defensat reiteradament que és la gran joia del turisme a la demarcació de Lleida i que cal explotar-le més i millor, mentre que ajuntaments i entitats han plantejat la possibilitat d’implantar noves maneres d’obtenir ingressos més enllà del finançament públic.

tracking