SEGRE

TURISME OLEÍCOLA

Una empresa francesa ultima a Juncosa la construcció d'un molí de 1.700 metres que acollirà esdeveniments

L'empresa Cuadrat Valley ultima la construcció d'un molí amb espais per a esdeveniments || Preveu estrenar-lo a l'octubre, a l'inici de la campanya de l'oliva

Producció d'oli i oleoturisme dins d'un turó a Juncosa

Producció d'oli i oleoturisme dins d'un turó a Juncosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa Cuadrat Valley, de capital francès i establerta a l’Albagés, es troba en la recta final de la construcció del seu molí d’oli integrat dins d’un turó al terme municipal de Juncosa. Ocupa més de 1.700 metres quadrats i haurà d’entrar en funcionament a l’octubre, a l’inici de la propera campanya de l’oliva. A més de produir oli, serà també un nou equipament que acollirà esdeveniments d’oleoturisme.

El molí és dins d’un turó. S’integrarà en el paisatge amb un revestiment de terra i pedra seca que simularà els tradicionals bancals de les Garrigues, així com un jardí amb plantes autòctones. Inclourà una showroom i un espai per a esdeveniments a la part superior, des d’on es podrà albirar el paisatge de la comarca.

A la planta intermèdia hi haurà les oficines i la zona de recepció de les olives, mentre que a la inferior s’instal·laran una vintena de botes. Un ascensor de 14 metres comunicarà els pisos. Una vegada entri en servei, el molí, completament mecanitzat, tot just requerirà dos persones per funcionar.

L’empresa produirà oli verge extra de la Denominació d’Origen Garrigues amb les olives de la mateixa finca on construeix l’edifici. És de 85 hectàrees, de les quals més d’una seixantena estan plantades amb oliveres i la resta és bosc de pins. La major part de la producció de Cuadrat Valley, creada fa sis anys, procedeix del cultiu intensiu d’oliveres joves, encara que també ha dedicat una vintena d’hectàrees al cultiu tradicional.

D’aquí a tres anys confien a obtenir també el segell d’oli ecològic. Fins ara portava la collita (poc menys de 200.000 quilos d’olives) al molí de la Cooperativa de l’Albagés. La pròxima campanya serà la primera en què moldrà la seua pròpia producció, gairebé tota destinada a l’exportació a França.Cuadrat Valley treballa també a habilitar allotjaments turístics en una desena de cabanes de volta i masos a l’entorn del molí.

El decret de Turisme de la Generalitat va obrir la porta a fer-ho el 2020, però diferències de criteri amb el departament de Territori pel que fa al canvi d’ús d’aquests immobles tradicionals ha mantingut paralitzada tant aquesta com altres iniciatives similars a les comarques lleidatanes.

L’edifici del molí s’integrarà en el paisatge amb un revestiment de pedra seca que emularà els bancals de la comarca.

L’edifici del molí s’integrarà en el paisatge amb un revestiment de pedra seca que emularà els bancals de la comarca.ALBERT GONZÁLEZ

L’edifici del molí s’integrarà en el paisatge amb un revestiment de pedra seca que emularà els bancals de la comarca.

L’edifici del molí s’integrarà en el paisatge amb un revestiment de pedra seca que emularà els bancals de la comarca.ALBERT GONZÁLEZ

tracking