SEGRE

REPORTATGE PATRIMONI HISTÒRIC

La universitat de Cervera, engabiada

El tancat al voltant de l’edifici, d’una hectàrea de superfície, i una estructura metàl·lica davant de la porta principal.

El tancat al voltant de l’edifici, d’una hectàrea de superfície, i una estructura metàl·lica davant de la porta principal.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa dècades que les façanes de la Universitat de Cervera pateixen despreniments. Després d’algunes reparacions puntuals, la Paeria va optar fa dos anys per envoltar el perímetre de l’edifici amb tanques de protecció. S’hi han mantingut des d’aleshores, per evitar que materials despresos de les parets provoquin danys als vianants.

La Generalitat és la propietària d’aquest immoble històric, construït entre els anys 1718 i 1740, d’estil barroc i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’ajuntament insisteix a reclamar obres a l’administració catalana que garanteixin la seguretat i permetin retirar les tanques, perquè el públic pugui admirar aquesta peça del patrimoni històric de la capital de la Segarra. Només una part de la Universitat de Cervera està lliure de tanques: la que dona a carrer Canceller Dou, que va ser objecte d’obres per millorar els tancaments de l’edifici l’any 2018.

Encara que la resta de l’edifici estigui envoltat, manté una notable activitat a l’interior. Dona cabuda a l’institut Antoni Torroja, a la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), a l’Arxiu Històric de la Segarra i a la Biblioteca Comarcal, a més de servir com a dipòsit de documents de la Generalitat. Així mateix, és un centre neuràlgic de l’activitat cultural i social del municipi.

El cap de setmana passat l’edifici va acollir activitats de la celebració de Sant Jordi. També és la seu del Festival de Pasqua, del Festival Internacional de Música, de l’Aquelarre i de la Fira de Sant Isidre, entre altres esdeveniments.Com a centre docent, la Universitat de Cervera és competència del departament d’Educació. Aquesta conselleria va instal·lar grans estructures metàl·liques que cobreixen el recinte en els patis interiors, a l’espera d’una actuació definitiva.

Com a element del patrimoni històric, l’edifici és competència del departament de Cultura, al qual correspon dur a terme l’estudi i la revisió de les façanes. La Paeria va començar a sol·licitar a la Generalitat mesures definitives per posar fi als despreniments l’any 2020. Des d’aleshores aquestes peticions s’han reiterat, malgrat que sense obtenir resultats fins ara.L’alcalde de Cervera, Joan Santacana (ERC), va explicar que, fa unes setmanes, va aprofitar una visita a la Segarra de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per recordar-li la urgència i la necessitat d’actuacions per posar fi als despreniments a la Universitat i poder retirar les tanques que l’envolten.

Santacana va recalcar que, si la Generalitat dugués a terme un estudi detallat dels desperfectes que pateix l’edifici, “almenys es podrien retirar les tanques a les zones on no hi ha risc de despreniments, amb la qual cosa milloraria l’estètica d’aquest gran edifici barroc”.Fa unes dos dècades, Cervera ja va invertir més de tres milions d’euros en la millora de les teulades i del paranimf universitari.

El tancat al voltant de l’edifici, d’una hectàrea de superfície, i una estructura metàl·lica davant de la porta principal.

El tancat al voltant de l’edifici, d’una hectàrea de superfície, i una estructura metàl·lica davant de la porta principal.X. S.

tracking