SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

Més de 400 persones en la jornada per recrear la Guerra Civil a Soses

Amb testimonis i representacions teatrals

La representació d’un dels combats de la Guerra Civil a Soses davant de les autoritats.

La representació d’un dels combats de la Guerra Civil a Soses davant de les autoritats.A.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 400 persones van participar ahir en la Jornada de Memòria a Soses a l’ermita del Sant Miquel. El president de la Diputació, Joan Talarn, acompanyat de l’alcaldessa, Sandra Marco, va presidir la inauguració de la recuperació i la zona museogràfica Espai Memòria de la Batalla del Baix Segre al Tossal de Sant Miquel. En els actes va participar Miquel Ribes, veí de Soses que amb 14 anys va viure els enfrontaments entre republicans i nacionals a la població durant la Guerra Civil i va explicar diverses anècdotes sobre la batalla.

A finals del 1938, el Baix Segre va ser escenari de violentes batalles i l’ajuntament de Soses ha iniciat una tasca de recuperació de tot el que envolta aquells fets, va explicar l’alcaldessa, Sandra Marco. Els actes van començar a les 10.30 amb una recreació històrica amb la presència de soldats, alts comandaments i un camió de l’època a càrrec del Grup de Recreació Històrica Exèrcit de l’Ebre i una exposició de la peces de la vida quotidiana dels soldats al front. Va seguir una introducció històrica a càrrec de l’arqueòleg i president de l’Associació Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, i una visita a les trinxeres.A les 11.15 es va celebrar l’acte institucional d’inauguració de l’espai museístic al Tossal de Sant Miquel, que va seguir la representació teatral Mort a les cunetes, un homenatge a les víctimes de la repressió franquista.

També es van interpretar cançons que s’entonaven durant la Guerra Civil i la jornada va finalitzar amb un vermut de trinxera en el qual es van servir aperitius en llauna, emulant com es menjava llavors. Marco va indicar que atès l’èxit d’aquesta edició es preveu fer una segona jornada el 2023.

tracking