SEGRE

MOBILITAT CARRETERES

Forts corrents d'aire travessen el túnel de Tresponts i impedeixen superar els 60 km/h

Temen que el vent afecti el trànsit de camions i plantegen reduir-lo amb la ventilació de la galeria

Un senyal lluminós a l'entrada del túnel de Tresponts, en una imatge d'arxiu, adverteix del límit de velocitat de 60 km/h.

Un senyal lluminós a l'entrada del túnel de Tresponts, en una imatge d'arxiu, adverteix del límit de velocitat de 60 km/h.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Forts corrents d’aire que travessen el túnel de Tresponts impedeixen circular a més de seixanta quilòmetres per hora al seu interior des que la Generalitat el va obrir al públic, ja fa cinc mesos. Així ho van explicar ahir fonts pròximes a les obres, que van apuntar que la velocitat del vent a l’interior de la galeria supera en alguns moments el llindar que la normativa considera segur per al trànsit de camions, susceptibles de patir sotracs i desviar-se per fortes ratxes. Les mateixes fonts van subratllar que la infraestructura és segura i que l’empresa encarregada de l’obra està estudiant reduir la velocitat del vent utilitzant els sistemes de ventilació ja instal·lats.

L’orientació del túnel i la seua situació, al mig d’un congost entre muntanyes entre Organyà i l’encreuament de Montant de Tost, afavoreix que el vent formi corrents a l’interior de la galeria, una cosa que es va fer patent quan van finalitzar les obres. A l’espera de solucions, la Generalitat considera que les obres no estan encara oficialment acabades, sinó en període de proves. Fins a declarar-les concloses, el Govern manté el límit de velocitat en 60 km/h, que obliga els conductors a disminuir la marxa: tant a la sortida nord de la galeria com a la sud, el límit és de 90 km/h.

El departament de Territori no ha establert encara una data per donar per conclosa de forma oficial l’obra d’aquest túnel. La conselleria es va limitar a afirmar ahir que està “fent ajustaments a l’obra” abans de rebre-la i que, quan finalitzin, “acabarem de determinar les condicions definitives d’ús”.El túnel es va inaugurar el passat dia 24 de novembre en un acte que no va incloure l’obertura a la circulació. Aleshores faltava integrar el sistema de vigilància i emergències de la galeria al centre de control viari de la Generalitat a Vic.

L’estrena per als conductors va arribar el dia 3 de desembre. Les obres han durat quatre anys, un més del que s’havia previst. La reforma ha afectat tres quilòmetres de carretera i ha representat una inversió de 35,4 milions d’euros.

Una parada de bus en què la senyalització s’ha deteriorat fins a quedar esborrada al Pont de Bar.

Una parada de bus en què la senyalització s’ha deteriorat fins a quedar esborrada al Pont de Bar.C. SANS

tracking