SEGRE

ARQUEOLOGIA TROBALLA

L'antic cementiri de Guissona surt a la llum a l'excavar el parc romà

Han retirat més d'una vintena de cadàvers d'entre els segles XVIII i XIX

Els treballs arqueològics a Guissona.

Els treballs arqueològics a Guissona.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un equip d’arqueòlegs porta a terme aquesta setmana una prospecció arqueològica al parc romà de Guissona, al costat de l’antiga carretera de Ponts, on han aflorat fins al moment vint-i-cinc esquelets de l’antic cementiri de la localitat. Segons va indicar l’arqueòleg Josep Ros, “si bé l’antic cementiri ja estava documentat, no esperàvem localitzar una quantitat tan important de restes humanes”. Són sepultures que es remuntarien al segle XVIII i XIX, fins que es va construir el nou cementiri de Guissona el 1881.

Anteriorment al segle XVIII, es trobava a l’entorn de la parròquia de Santa Maria des de l’època paleocristiana. Es tracta d’una rasa d’uns vint-i-cinc metres de longitud i uns set metres d’ample a l’actual pàrquing del parc. En el futur serà on se situarà l’edifici del Museu de Guissona, que tindrà un magatzem per guardar les troballes.

És un dels diversos sondejos que es duran a terme en aquesta zona, a la part exterior de les muralles romanes. Segons va explicar Ros, es tracta de constatar si al costat del cementiri hi ha també restes d’època romana.Segons va manifestar Ros, va ser el bisbe d’Urgell Josep Boltas, originari de Gra, qui va demanar a la població contruir el nou cementiri en l’últim quart del segle XVIII, coincidint amb la construcció de l’actual col·legiata de Guissona. Es va fer sota una clara influència de l’edifici de la Universitat de Cervera i el seu interior imita el paranimf universitari.

A la zona excavada s’han localitzat diversos cranis agrupats en uns deu metres quadrats. Padrins de la localitat afirmen que, fa molts anys, els nens els havien utilitzat com si fossin pilotes de futbol. Els treballs s’emmarquen en les prospeccions prèvies per a la redacció del projecte del Museu de Guissona.

Tindrà una superfície de 1.200 metres quadrats, dels quals set-cents es destinaran a la construcció de la nova seu. La redacció del projecte està subvencionada per la Generalitat per un import de 107.358 euros.

tracking