SEGRE

AIGUA POTABLE

Dos pobles de les Garrigues prohibeixen beure aigua de l'aixeta per pesticides

Els ajuntaments de Cervià i l'Albi han prohibit als veïns beure l'aigua de l'aixeta, després de detectar-hi una alta concentració de pesticides. La reben de la Mancomunitat de les Garrigues, que investiga si això passa també en algun dels altres 22 municipis que proveeix. Alguns consistoris han demanat no consumir-la per precaució.

L’agutzil de Cervià desplega cartells amb el ban municipal que prohibeix consumir l’aigua de l’aixeta.

L’agutzil de Cervià desplega cartells amb el ban municipal que prohibeix consumir l’aigua de l’aixeta.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Cervià i l’Albi van deixar ahir de beure l’aigua de l’aixeta i d’utilitzar-la per cuinar. Els ajuntaments d’aquests dos municipis ho van prohibir al matí, després de constatar una alta concentració de pesticides en el subministrament. La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, que proveeix aquests i vint-i-dos municipis d’aquesta comarca i del Segrià, ha pres mostres per determinar si aquest excés de plaguicides es dona en altres localitats. Per la seua banda, els consistoris de la Granadella i l’Albagés han instat també els veïns a no consumir aquesta aigua per precaució.

La Mancomunitat ha encarregat anàlisis urgents de l’aigua a la planta de tractament de Sarroca de Lleida i en dipòsits municipals. Els resultats s’esperen entre avui i demà. Les proves efectuades dies abans als de Cervià i l’Albi van revelar la presència de 0,17 micrograms de metolaclor per litre, gairebé el doble del límit legal de 0,1 micrograms.

Fonts de l’entitat van apuntar a la possibilitat que el pesticida procedeixi del cabal que capta al pantà d’Utxesa, ja que la xarxa de subministrament és un circuit tancat. El pantà rep l’aigua del canal de Seròs, que comença a Lleida, i hi ha la possibilitat que el fertilitzant sigui fruit de l’arrossegament, segons fonts pròximes. El president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, va explicar que, seguint recomanacions de la Generalitat, han aplicat quantitats addicionals dels carboactius que utilitzen a la planta de Sarroca per absorbir amb rapidesa els plaguicides.

Apareix amb freqüència a Utxesa i la seua presència augmenta a la primavera, quan s’apliquen en finques a l’entorn del pantà. L’entitat ha informat els ajuntaments i cadascú ha decidit què fer. La Granadella va emetre un ban en què insta els veïns a no consumir l’aigua de l’aixeta “fins a nou avís”, a l’espera de conèixer els resultats de les anàlisis.

Per la seua part, l’ajuntament de l’Albagés va posar en marxa un subministrament alternatiu a través de pous del municipi de forma temporal. Mentre la Mancomunitat intenta establir l’abast de l’excés de plaguicides, les primeres prohibicions de beure l’aigua de l’aixeta van començar a notar-se en la venda d’aigua embotellada. Pocs minuts després que els ajuntaments de Cervià i l’Albi anunciessin la prohibició, pràcticament tots els comerços van esgotar la venda d’aigua embotellada.

Aconsellats pels ajuntaments, els veïns van fer provisió de garrafes i els establiments van haver de demanar-ne més als proveïdors. “Esperem que la Mancomunitat resolgui al més aviat possible aquest problema”, va dir ahir l’alcaldessa de Cervià de les Garrigues, Mercè Rubió, “per això demanem als nostres veïns que assumeixin de moment la responsabilitat de comprar la seua pròpia aigua”. Alguns habitants d’aquesta localitat van reconèixer que hauran de racionar temporalment l’aigua a casa. “Som una família nombrosa i necessitem moltes botelles”, van explicar.

Pobles de les Garrigues van prohibir beure aigua de l'aixeta per pesticides

Pobles de les Garrigues van prohibir beure aigua de l'aixeta per pesticidesALBERT GONZÁLEZ

L’agutzil de Cervià desplega cartells amb el ban municipal que prohibeix consumir l’aigua de l’aixeta.

L’agutzil de Cervià desplega cartells amb el ban municipal que prohibeix consumir l’aigua de l’aixeta.ALBERT GONZÁLEZ

tracking