SEGRE

ADMINISTRACIÓ NORMATIVA

Els pobles petits demanen menys burocràcia i més oficines bancàries

Alcaldes del pla reclamen accions immediates contra el despoblament || Reunió a Sidamon del lobby Eines de Repoblament Rural per plantejar estratègies

La sessió es va dur a terme al consistori de Sidamon.

La sessió es va dur a terme al consistori de Sidamon.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una quarantena d’alcaldes del pla de Lleida es van reunir ahir a Sidamon per plantejar accions en contra del despoblament rural. Menys burocràcia, entitats bancàries en pobles petits i facilitats per construir nous habitatges van ser algunes de les reivindicacions de la sessió que va organitzar el lobby Eines de Repoblament Rural (ERR), del qual ja formen part un total de 523 consistoris de tot Catalunya. Així, el coordinador d’ERR i alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, va criticar l’“ofec administratiu” que pateixen els pobles: “La burocràcia administrativa creix sense parar i és insostenible, més encara en municipis petits amb menys personal, que es veuen obligats a dedicar la seua jornada a emplenar requisits d’altres administracions.

Els seus efectes són que no es poden generar nous projectes per crear oportunitats, és un autèntic drama”, va remarcar. En aquest sentit, l’alcaldessa de Sidamon, Dolors Tella, va afegir que “per aconseguir una subvenció cal gestionar la mateixa tramitació que un ajuntament de ciutat”. Per això, va reclamar una “discriminació positiva” perquè “les lleis tinguin en compte les nostres peculiaritats”.

Els primers edils van destacar la importància de la redacció de l’Estatut del Municipi Rural que ja ha iniciat la Generalitat, encara que van remarcar que els pobles no poden esperar, per la qual cosa són necessàries accions immediates que frenin l’èxode rural. Gilabert va assegurar que aquest nou estatut “protegirà” els pobles petits davant de lleis i normatives que en general beneficien les grans ciutats. En aquest sentit, va recordar que l’actual llei d’urbanisme és una “llosa que impedeix créixer als pobles i una de les principals causes de despoblament a la Catalunya interior”.També va assegurar que el turisme rural és una opció per frenar l’èxode, encara que va apuntar que és necessària una normativa que conjugui allotjaments turístics i habitatges per a persones que vulguin viure en un poble.

La reunió va comptar amb la presència de primers edils i regidors de municipis com Castelldans, Maldà, Ivars d’Urgell, Granyanella, Golmés, Miralcamp, Guimerà o Tarroja de Segarra.

tracking