SEGRE

SERVEIS PROVEÏMENT

La Mancomunitat de les Garrigues manté el veto a beure aigua i reforça el tractament

Afecta 25 municipis des de divendres i la reparteixen embotellada en centres d'ancians i escoles

El consistori de la Granadella va repartir ahir garrafes a la residència i en cases de persones grans.

El consistori de la Granadella va repartir ahir garrafes a la residència i en cases de persones grans.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues aplicarà regularment i de forma indefinida quantitats addicionals de carboactius a la xarxa perquè no tornin a disparar-se els índexs de pesticides a l’aigua que subministra a 25 municipis de les Garrigues i el Segrià. La decisió va arribar quatre dies després de detectar-se registres de contaminació als dipòsits de l’Albi i Cervià que l’endemà va desencadenar la prohibició de beure i cuinar amb l’aigua de la xarxa en els 25 els municipis mancomunats. Després del veto al consum de l’aigua, la Granadella va ser ahir el primer a mobilitzar-se per donar suport als col·lectius de població més vulnerables.

El consistori facilita el repartiment a domicili a les persones de la tercera edat i la brigada municipal va subministrar una desena de garrafes al Centre de Serveis per a la Gent Gran. També preveu fer el mateix avui amb els dos centres educatius, l’IES L’Olivera i el ZER Elaia ja que pràcticament han esgotat les seues reserves d’aigua embotellada. Durant el cap de setmana, els tècnics de la planta que la Mancomunitat té a Sarroca de Lleida han aplicat carboactius per absorbir els herbicides dissolts a l’aigua, però l’entitat ha decidit prorrogar aquesta pràctica de forma indefinida en una època propícia a aquest tipus de contaminació.

Val a recordar que la presència elevada de plaguicides a l’aigua de boca és un risc que, segons els tècnics, s’incrementa a la primavera ja que molts agricultors de la zona l’utilitzen per a les seues finques.En qualsevol cas, l’ens supramunicipal va assegurar que, malgrat les quantitats addicionals que utilitzarà a partir d’ara, compta amb prou reserves de carboni tant a la seua planta com per part de l’empresa Sorea, amb la qual té firmat el contracte de manteniment.Ahir al matí van prendre noves mostres de l’aigua de la planta de Sarroca per a analitzar. En funció dels resultats, que s’obtindran previsiblement avui, es decidirà si s’aixecarà la prohibició del consum d’aigua.El cap de setmana passat encara es van detectar índexs de dos herbicides que superaven el permès: 0,14 micrograms de metolaclor per litre i 0,1 de terbutilazina, sent 0,1 el límit legal de tots dos.

Rebre aigua de l’Albagés, garantia per subministrar-ne de qualitat

Malgrat que la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha intensificat els processos per depurar l’aigua de boca que agafa del pantà d’Utxesa amb carboni, la garantia per tenir aigua de qualitat passa per una captació al pantà de l’Albagés, a la cua del Segarra-Garrigues.El president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, ha incidit en diverses ocasions que a més de la presència de pesticides a l’aigua, el subministrament d’Utxesa també s’ha vist amenaçat per altres incidències en els darrers anys ja que hi ha hagut episodis de terbolesa i l’any passat va caldre tallar-lo una altra vegada als 25 municipis per un abocament d’hidrocarburs de procedència desconeguda al pantà, encara per resoldre (vegeu SEGRE de diumenge).

tracking