SEGRE

INFRAESTRUCTURES XARXA VIÀRIA

El Govern català assaja a Lleida un sistema d'asfaltatge que reduirà les emissions de CO2

En gairebé 42 quilòmetres de vies del Segrià, la Segarra i l'Urgell, la qual cosa implica una inversió de 8,9 milions, gairebé la meitat del total || Dins d'un pla pilot que s'aplicarà a tot Catalunya posteriorment

Puigneró, al centre, entre les alcaldesses d’Almenar i Almacelles, Teresa Malla i Vanesa Olivart.

Puigneró, al centre, entre les alcaldesses d’Almenar i Almacelles, Teresa Malla i Vanesa Olivart.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria de Polítiques Digitals i Territori ha començat a assajar a Lleida el pla d’asfaltatge sostenible que incorpora noves tècniques i materials que afavoreixen el reaprofitament, redueixen el consum d’energia i incrementen la durada del ferm. En l’actualitat, l’està utilitzant en 13 quilòmetres de la carretera L-902 d’Almacelles al límit de la província d’Osca al seu pas per Almenar amb una invesió d’1,9 milions. També es preveu en 18,5 quilòmetres de l’L-310 de Tàrrega a Guissona amb un import de 4,5 milions i en uns altres 10 quilòmetres de la BV-1010 de Calaf a Sant Guim de Freixenet, que costaran 2,3 milions.

En total, la previsió del Govern és actuar en una dotzena de carreteres de tot Catalunya dins d’aquest pla pilot que costarà 20 milions, dels quals Ponent s’emporta el 45% per millorar gairebé 42 quilòmetres, el 36% de total previst (116 quilòmetres). El conseller del departament i vicepresident, Jordi Puigneró, va assegurar ahir que aquesta iniciativa s’extrapolarà a tota la xarxa viària catalana. Amb l’aplicació de les noves tècniques en aquests 116 quilòmetres el Govern de la Generalitat preveu reduir en 1.300 tones les emissions de diòxid de carboni, la qual cosa equivaldria a uns 220.000 cotxes diaris circulant durant un any.

Els objectius són reduir la contaminació rebaixant les temperatures de fabricació i aplicant barreges en fred en el transport i extensió del ferm; reduir les emissions i el consum energètic, cosa que garanteix un menor envelliment dels materials i també millors condicions de treball dels operaris. També s’aprofiten productes elaborats amb materials reutilitzats o reciclats com el material fresat, la pols de pneumàtics, àrids siderúrgics o vidre. D’aquesta forma s’augmenta la durabilitat i el cicle de vida i es redueixen els consums de materials i costos, segons van explicar els tècnics de Sorigué, encarregats de la reforma de la via a Almenar.El conseller va recordar que el departament té tres grans objectius que són “connectar, digitalitzar i descarbonitzar” posant èmfasi en la lluita contra el canvi climàtic.

En aquest sentit, va destacar les obres que s’executen a Almenar i que en els propers tres mesos s’estendran a les altres onze carreteres del pla pilot.

Objectiu amb la fibra òptica: que arribi fins a l’últim micropoble

El conseller va assegurar que l’objectiu en aquesta legislatura és portar la fibra òptica a cada micropoble i va remarcar que ja s’ha desplegat en gairebé totes les capitals de comarca (menys al Pont de Suert, pendent del permís de l’Estat) i ara als municipis. Queden pendents un gran nombre de micropobles als quals s’arribarà en dos anys.

Va anunciar que ben aviat visitarà les connexions a la Vall de Cardós i la Vall Farrera i va puntualitzar que després dels acords amb la Diputació “tirarem milles i no esperarem altres administracions”.

“Els Jocs Olímpics no comportaran millores viàries”

Acollir els Jocs Olímpics d’Hivern del 2020 no suposarà una millora de les carreteres del Pirineu. “No és una condició malgrat que continuarem fent totes aquelles infraestructures que serveixin per connectar millor el territori que ja estan planificades.

Sí que és veritat que si s’arribessin a celebrar, algunes es podrien accelerar perquè hi hauria més recursos. Les projectades es faran de la mateixa manera però no estan condicionades als Jocs Olímpics.”

tracking