SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Municipis i regants avalen les plaques flotants a Oliana i Rialb

El pla d'usos del consorci Segre-Rialb per al pantà ja contempla instal·lar-ne || Els ecologistes ho consideren una “barbaritat” i anuncien recursos

El pantà d’Oliana, que allotjaria 40 hectàrees de plaques solars.

El pantà d’Oliana, que allotjaria 40 hectàrees de plaques solars.C. DÍAZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La proposta del Govern central d’instal·lar parcs solars flotants sobre la làmina d’aigua dels pantans d’Oliana i Rialb (juntament amb 104 més a tot l’Estat espanyol) ha generat suports entre els municipis afectats i també les comunitats de regants i oposició entre entitats ecologistes. Mentre que aquestes ho veuen una “barbaritat”, els municipis del consorci Segre-Rialb admeten que el mateix pla d’usos de l’embassament preveu espais del pantà en els quals ubicar sengles instal·lacions fotovoltaiques. Aquest pla d’usos està inicialment aprovat, pendent de l’aval de l’Agència Catalana de l’Aigua i la CHE, i contempla dos zones per al desenvolupament de renovables fotovoltaiques.

El secretari d’Ipcena, Joan Vázquez, va avançar ahir que si la tramitació del reial decret que impulsa el Govern central obre la porta a presentar noves al·legacions “nosaltres impugnarem”, va defensar la producció d’energia de proximitat i va apressar a instal·lar plaques solars a les zones industrials de l’àrea metropolitana per proveir Barcelona. Alcaldes del consorci Segre-Rialb, per la seua part, veuen a la planta solar (el Govern central preveu que ocupi un espai d’una mica més de 60 hectàrees sobre la làmina d’aigua) una oportunitat per al desenvolupament i van defensar la seua compatibilitat amb altres usos com el turístic. També a Oliana (on es destinarien 40 hectàrees), segons l’alcaldessa, Carme Lostao.

El president dels regants de l’Urgell (que es proveeix d’Oliana i Rialb), Amadeu Ros, “no veu malament” que allotgin plantes solars. En canvi, ni l’Urgell, ni l’Aragó i Catalunya ni Pinyana contemplen la instal·lació de plaques als mateixos canals, tal com planteja també l’Estat, per la seua antiguitat. L’esborrany del reial decret també preveu que l’embassament de Sant Salvador pugui acollir plantes solars (vegeu SEGRE d’ahir).

El president del Canal d’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va dir estar “a l’expectativa” de com s’aplica la normativa. “Tot el que pugui portar de bo, benvingut sigui”, va dir, si bé va afegir que hauran “d’estar atents” al desenvolupament.

tracking