SEGRE

MEDI NATURAL REGULACIÓ

Aran cobrarà un peatge de 5 euros per accedir amb cotxe a 6 paratges naturals

El Conselh d'Aran se suma aquest estiu a diverses corporacions de Lleida que ja cobren per accedir a espais naturals per evitar el col·lapse de vehicles en pistes forestals que no estan preparades per absorbir tants cotxes. Ho farà a partir del juliol en sis paratges naturals amb el cobrament d'un peatge de cinc euros per vehicle i dia.

L’accés regulat a la zona de la Bassa d’Oles a Aran l’estiu passat.

L’accés regulat a la zona de la Bassa d’Oles a Aran l’estiu passat.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Conselh Generau d’Aran preveu cobrar aquest estiu cinc euros als conductors de vehicles que accedeixin als paratges naturals de Varradòs, Artiga de Lin, Bassa d’Oles, Bassa d’Arres, Aiguamòg i Valarties amb l’objectiu d’evitar col·lapses i garantir la seguretat dels usuaris d’aquests espais naturals protegits. L’estiu passat el Conselh va portar a terme una prova pilot en aquests accessos amb vigilants que van controlar el pas amb barreres segons l’ocupació i places lliures als pàrquings.

Es mantindrà la reserva online a través de la plataforma web AparcAran i de la mateixa app turística GuiaAran, que facilitarà informació a temps real de l’estat d’ocupació. El vicesíndic i conselhèr d’Economia, Turisme i Promoció Econòmica, Juan Antonio Serrano, va avançar que es treballa per implantar aquesta mesura a partir del mes de juliol. La iniciativa del Conselh se suma a les que ja van implantar altres institucions a Lleida durant la pandèmia de la Covid, que va disparar l’interès dels turistes pels espais naturals, per evitar la massificació de vehicles en zones rurals i del Pirineu, com va passar a la Pica d’Estats.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu mantindrà aquest any la taxa d’accés al pàrquing de la Pica d’Estats, les zones de la Molinassa i la Farga a la Vall Ferrera i només s’hi podrà accedir amb reserva prèvia a través d’internet. També prohibirà el pas de vehicles motoritzats a la vall de Bonabé i només es permetrà el pas de cotxes elèctrics o bicis. El director del Parc, Marc Garriga, va apuntar que l’objectiu és convertir aquesta vall en una zona “silenciosa” i que la mesura forma part del pla d’acció de la declaració com a zona d’especial protecció de la qualitat acústica, actualment en informació pública, i per fomentar l’ús del transport públic.

Camarasa, la Baronia de Rialb i Àger continuaran aplicant també un peatge per accedir als seus espais naturals. A Camarasa la taxa d’accés a la Platgeta serà de cinc euros per vehicle i cinquanta euros per autocars. L’ordenança d’espai naturals també regula les zones d’estacionament de les autocaravanes.

La Baronia de Rialb va iniciar l’any passat el cobrament per accedir al congost del forat del Bulí per augmentar la seguretat en aquesta zona forestal. Com a novetat hi haurà una tarifa bonificada per als usuaris que visitin l’espai només a la tarda i una reducció del 50 per cent per als veïns dels sis municipis del Consorci Segre Rialb. Àger regula l’accés de vehicles a l’entorn de Canelles i limita les autocaravanes.

També el Pallars Jussà i el Solsonès controlen els accessos a zones de bany d’interior i els enclavaments naturals per evitar massificacions.

Reparen les passarel·les i el pont penjant de Mont-rebei

El ministeri d’Agricultura invertirà aquest mes de juny 450.000 euros en la reparació de les passarel·les de Mont-falcó, al municipi de Viacamp, i el pont penjant que uneix Aragó i Catalunya sobre el riu Noguera Ribagorçana i que dona accés al congost de Mont-rebei, les dos estructures inaugurades l’any 2013, i per les quals passen anualment entre 100.000 i 150.000 usuaris. Els treballs estan paralitzats per respectar l’època de nidificació del trencalòs. Mentre durin les obres serà necessari tallar els accessos a Mont-rebei per la banda aragonesa, ja que cal substituir els ancoratges de les dos estructures.

L’accés regulat a la zona de la Bassa d’Oles a Aran l’estiu passat.

L’accés regulat a la zona de la Bassa d’Oles a Aran l’estiu passat.CONSELH GENERAU D’ARAN

tracking