SEGRE

EMERGÈNCIES PREVENCIÓ

Onada de calor rècord a Lleida en un mes de maig

Anul·len unes 1.500 cremes de poda i hi ha especial vigilància en set comarques lleidatanes || Reforç de personal als Bombers en un episodi que durarà fins dilluns

Nens i un adult remullant-se ahir a la ciutat de Lleida, on es van assolir els 33 graus.

Nens i un adult remullant-se ahir a la ciutat de Lleida, on es van assolir els 33 graus.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va demanar ahir extremar la prudència davant de l’elevat risc d’incendi forestal amb temperatures que aquest cap de setmana poden fregar els 40 graus, deu més del que és habitual en aquesta època de l’any. Aquest episodi extraordinari s’allargarà fins dilluns. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar ahir que els Bombers de la Generalitat han reforçat el personal mentre que els Agents Rurals es dediquen en exclusiva a tasques de prevenció de focs.

De fet, ahir es va elevar al nivell 2 del Pla Alfa –el procediment operatiu per definir les actuacions i la prevenció d’incendis forestals– a set comarques lleidatanes: Alt Urgell, les Garrigues, Solsonès, Noguera, Segarra, Segrià i Urgell. A més, està previst que avui s’ampliï a altres zones. Aquesta mesura va suposar que els Agents Rurals anul·lessin més de 1.500 activitats a Ponent, la majoria autoritzacions per cremes de poda.

Concretament, els responsables reben un SMS que els notifica que s’ha suspès l’autorització per dur-les a terme. Aquest increment del risc, a més de per l’onada de calor, també es deu a la falta de pluges que s’arrossega des de l’any passat, la qual cosa ha provocat que “la vegetació sigui altament vulnerable al foc, ja que intenta sostenir el creixement produït en anys de bonança amb una quantitat d’aigua molt inferior. És un dels pitjors escenaris per a un estiu mediterrani, favorable al foc”, segons va informar el departament d’Acció Climàtica.

Per la seua part, el conseller Elena va recordar que “en 9 de cada 10 incendis intervé el factor humà”. Els Bombers han treballat aquest any en un total de 2.214 incendis de vegetació, un 30% més que l’any passat. Per aquest motiu, van demanar “prudència, contenció i responsabilitat”.

Per una altra banda, la conselleria d’Acció Climàtica invertirà 8,3 milions d’euros durant els pròxims quatre anys en actuacions de gestió forestal al Pirineu lleidatà amb l’objectiu de preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i els grans incendis. Així ho va explicar ahir la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, que va visitar uns treballs silvícoles que s’estan duent a terme a la Cerdanya.

Onada de calor rècord al maig pels dies a més de 30 ºC a Lleida

Ponent pot fregar aquest cap de setmana els 40 graus, especialment demà. Els experts recorden que es tracta d’una onada de calor rècord al maig amb més dies a més de 30 graus a Lleida. Així, tot apunta que se superarà de llarg la temperatura més alta aquest mes dels últims 82 anys, que és des de quan existeixen registres. A la capital del Segrià es van assolir els 35,6 graus el 1953.

Les temperatures van vorejar ahir els 35 graus en molts punts de Ponent. Salut i Protecció Civil van recordar els consells per evitar un cop de calor. Per la seua part, la Paeria ha reforçat la teleassistència i aconsella utilitzar refugis climàtics, com centres cívics.

tracking