SEGRE

REGADIUS PROJECTES

Un bombatge per regar 6.500 ha del Segrià s'estrena al cap de 10 anys parat sense llum

Dona aigua a les primeres finques amb un grup electrogen a l'espera que construeixin la línia elèctrica

El sistema de bombatge construït a Aitona que ara funciona amb un grup electrogen.

El sistema de bombatge construït a Aitona que ara funciona amb un grup electrogen.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un bombatge per regar 6.500 hectàrees del Segrià s’ha estrenat després de passar deu anys aturat. Es va construir el 2012 per subministrar aigua al sector 13 del Segarra-Garrigues, a Aitona i Seròs, però una dècada després encara no té una línia elèctrica per funcionar. Ha començat a fer-ho de forma provisional gràcies a un grup electrogen, que permet donar aigua a les primeres 50 hectàrees i podria arribar a proveir-ne a un màxim de 200, segons va explicar el president de la comunitat, Josep Maria Jové.

Per la seua part, Endesa preveu abordar aviat les obres per dotar a aquesta instal·lació d’un subministrament definitiu que permeti regar tota la superfície prevista. Fonts d’Endesa van indicar que la conselleria d’Acció Climàtica ha donat llum verda al projecte d’aquesta línia d’uns tres quilòmetres i 25 kV, que serà aèria i subterrània i que discorrerà per Aitona. Comportarà expropiar terrenys a una quinzena de propietaris.

La companyia espera abordar aviat les obres, que finançarà Aigües del Segarra-Garrigues (empresa encarregada de construir la xarxa secundària del canal), ja que els regants volen que el bombatge pugui funcionar a ple rendiment l’any que ve.Les obres en aquest sector tenen un pressupost d’uns 70 milions d’euros i la Generalitat ja ha construït, a més de la gran estació de bombatge, el sistema d’elevació i les basses perquè es pugui ampliar l’extensió del reg a mesura que els agricultors s’afegeixin al regadiu. El president del canal ja va indicar el 2021 que la intenció és impusar aquest sector, al qual es van sumant nous participants i que ja compta amb cinc nous regants. Jové va explicar que gran part d’aquestes 6.500 hectàrees són finques que han de compatibilitzar el cultiu de fruiters o cereal amb zones de protecció d’aus (zepa).

A més del bombatge d’Aitona, el Segarra-Garrigues ja en té un altre en funcionament que agafa aigua del Segre a Albatàrrec.La previsó del canal Segarra-Garrigues era incorporar aquest any més de 1.200 noves hectàrees a la seua superfície de regadiu. Corresponen a sectors on ja s’estan executant obres de connexió. Més de 200 hectàrees són del sector 9, a les Borges Blanques, unes altres 250 pertanyen al sector 15, entre la capital de les Garrigues i Juneda; i 810 hectàrees són al Soleràs, Granyena i el Cogul que ja reguen amb cabals del pantà de l’Albagés.La promoció segueix en una altra zona del sistema com és el cas del sector 7, amb 235 hectàrees a Maldà i Arbeca; i el sector 12, amb 151 hectàrees a Torrebesses i Alcanó.

Les seues obres estaven previstes per a aquest exercici i també al sector 8, amb 369 hectàrees a Arbeca, la Floresta i les Borges; i 374 més als Omellons i l’Espluga Calba.

tracking