SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Una norma de fa quaranta anys prohibeix instal·lar plaques solars a les teulades d'Aran

La planificació urbanística del 1982 impedeix instal·lar-ne en ple boom de l'autoconsum d'energia || El Conselh Generau ja estudia com alçar aquest veto sense renunciar a l'estil arquitectònic de la Val

Vista de les teulades de pissarra del poble d’Aubèrt.

Vista de les teulades de pissarra del poble d’Aubèrt.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els panells solars estan prohibits a les teulades d’Aran, en ple boom de les energies renovables i de l’autoconsum d’electricitat. La normativa urbanística aprovada l’any 1982 i vigent des d’aleshores a tota la vall impedeix instal·lar-ne quaranta anys després, i el Conselh Generau estudia ara com modificar-la per fer possible el desenvolupament d’energies netes sense renunciar a l’estil arquitectònic que caracteritza la Val. Les teulades de dos vessants amb teules de pissarra són una senya d’identitat d’Aran i formen part del seu atractiu com a destinació turística.

Les normes subsidiàries de la Val han preservat durant quatre dècades aquest tret característic dels pobles aranesos, amb una regulació estricta i detallada sobre com han de ser les cobertes dels immobles. Especifica fins i tot les distàncies entre les finestres de les golfes i amb prou feines deixa marge per a variacions. Això impedeix ara incorporar-hi elements nous com les plaques fotovoltaiques, que ni tan sols s’instal·laven en edificis quan es va aprovar aquesta normativa.Només hi ha un municipi aranès amb una planificació urbanística recent, encara que això tot just suposa diferències respecte a la resta de la vall.

El POUM d’Arres, en vigor des de l’any passat, recull en gran manera l’antiga normativa en matèria de teulades i prohibeix de forma expressa posar-hi panells solars. Tan sols permet instal·lar-ne a terra.Tant el Conselh Generau com ajuntaments d’Aran van explicar que hi ha veïns interessats a dotar casa seua d’instal·lacions solars d’autoconsum i van corroborar que, amb la normativa actual, no les poden autoritzar a les teulades dels edificis, on solen instal·lar-se els plafons. Tampoc és possible desplegar-les en edificis públics, tal com fan cada vegada més municipis lleidatans per reduir les factures de llum i gas.

L’ajuntament de Vielha va ser el primer que va fer patent aquest problema. L’alcalde, Juan Antonio Serrano (UA), va obrir el debat a l’anunciar setmanes enrere que pretenia dotar la capital aranesa d’una regulació pròpia que obri la porta a instal·lar panells solars en edificis. Per la seua banda, el consistori de Naut Aran espera que el Conselh Generau plantegi una proposta de regulació per a tota la Val.

tracking