SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Obliguen el CSIC a respondre per la mort de dos alpinistes en una allau a la Val d'Aran

Va ser el 2018 i van morir dos guies de Vilaller i de Gia || La sentència pot repercutir en la causa penal oberta contra la presidenta de l'agència estatal i dos càrrecs

Gaspar Giner.

Gaspar Giner.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat que els dos guies de muntanya de Vilaller i Gia (Ribagorza oscenca) que van morir el març del 2018 per una allau en una expedició del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Val d’Aran van ser ocupats per l’agència estatal malgrat que no tenien contracte. En la sentència, el TSJC desestima el recurs presentat pel CSIC contra la interlocutòria d’un jutjat social de Lleida que va reconèixer la relació laboral de tots dos amb l’agència estatal, que al·legava que les víctimes treballaven com a guies de muntanya i van participar en l’expedició de forma voluntària.L’accident va ocórrer el 22 de març del 2018, quan tres membres d’una expedició científica destinada a recollir mostres d’aigua del Lac Redon per a un projecte del CSIC van ser arrossegats per una allau a la Vall de Conangles que els va precipitar per una roca vertical de 90 metres d’altura. Van morir els guies Gaspar Giner i Unai Pérez i va resultar ferit greu Roberto Sánchez, investigador de Lasarte (Guipúscoa) contractat com a tècnic superior per al CSIC i veí de Boí.

Els dos traspassats havien estat reclutats verbalment pel director del projecte.La sentència del TSJC no és ferma i pot ser recorreguda davant del Tribunal Suprem. Tanmateix, sembla clau en la causa penal que hi ha oberta per l’accident al jutjat d’Instrucció 1 de Vielha. De fet, tant la jutge com la Fiscalia estaven pendents d’aquesa sentència, segons van informar ahir fonts judicials.

La jutge investiga la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, i uns altres dos càrrecs de l’agència estatal per la suposada falta de mesures preventives. Les famílies Gaspar Giner i Unai Pérez es van presentar com a acusació particular. Menéndez va declarar el maig de l’any passat com a investigada i va negar que tingués qualsevol responsabilitat directa amb l’expedició.

En aquest sentit, va recordar que té a càrrec uns 11.000 treballadors i que desconeix el que es fa en tots els llocs on el CSIC desenvolupa les seues activitats, segons van informar les mateixes fonts cas d’Aran. Va afegir que eren els mateixos científics i els tècnics territorials els responsables de les mesures preventives dels seus projectes.

Unai Pérez.

Unai Pérez.

tracking