SEGRE

REGADIUS GESTIÓ

Pinyana optarà a explotar la primera central hidroelèctrica la concessió de la qual venç enguany

Forma part del pla de la comunitat de regants per modernitzar 2.000 hectàrees i hi licitarà quan la CHE la subhasti || A banda d'ingressos comportarà aigua per gravetat per millorar el regadiu

El salt hidroelèctric de l’empresa Hidrodata al Canal Principal de Pinyana a Castillonroi.

El salt hidroelèctric de l’empresa Hidrodata al Canal Principal de Pinyana a Castillonroi.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comunitat de regants de Pinyana vol explotar el salt hidroelèctric en el primer tram del Principal, segons va indicar el president del Canal, Ramon Piqué. La concessió d’aquesta central serà la primera que expirarà a Lleida i ho farà enguany, aquest mes de juliol. En aquesta data, la instal·lació que ara gestiona l’empresa Hidrodata passarà a les mans de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i s’espera que la tregui a subhasta.

“Ens veiem capacitats per licitar”, va assenyalar Piqué, que va assegurar que ho plantejaran en reunions amb la presidenta de la CHE, María Dolores Pascual. Va indicar que aprofitar l’energia que genera aquest salt, a més d’ingressos per la venda d’electricitat, permetrà abordar la modernització de 2.000 hectàrees del sector 1 que inclou Castillonroi, a la Llitera, Alfarràs i Almenar, al Segrià. La possible adquisició del salt d’aigua manté en suspens l’acord amb l’Algerri-Balaguer perquè aquesta comunitat pugui utilitzar aquest tram i evitar bombatges elèctrics que encareixen els rebuts de l’aigua.

La reunió entre l’Algerri-Balaguer i Pinyana per compartir els primers quilòmetres del Principal va concloure a primers de març sense un acord definitiu. Va quedar a l’espera de conèixer qui explotarà el salt d’aigua en aquest tram. Segons Piqué, l’entesa és gairebé total en qüestions econòmiques.

Pinyana planteja la rehabilitació dels primers quilòmetres, el primer tram dels quals anirà a càrrec de la Generalitat. També hi ha sobre la taula les quotes que haurà de pagar l’Algerri-Balaguer, ja que Pinyana li demana que contribueixi a mantenir la infraestructura. Per la seua part, l’Algerri-Balaguer va remarcar que, encara que s’està d’acord en un 90% de les qüestions, queda aquest 10% que representa la gestió del salt hidroelèctric.

Grans centrals solars reinicien la tramitació al Pallars Jussà

Projectes per construir grans centrals al Pallars Jussà que van quedar paralitzats el mes d’octubre passat, amb l’aprovació del nou decret català d’energies renovables, han reiniciat el procés per obtenir l’autorització de la Generalitat. Es tracta de tres instal·lacions de plaques fotovoltaiques que sumen 103 megawatts (MW) de potència i més de 150 hectàrees de superfície entre els municipis de Tremp i Isona i Conca Dellà. Els promotors, filials de Forestalia i Blueprom, empresa que col·labora amb el grup aragonès d’energies netes, van presentar fa dos anys un total de vuit projectes que sumaven un total de 264 MW i més de 400 hectàrees de superfície.

Ara n’han recuperat tres. Aquestes iniciatives van xocar en el seu dia amb oposició veïnal i ecologista, agrupada en la plataforma Salvem Lo Pallars. Aquesta entitat rebutja grans extensions de panells solars.

tracking