SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

La Generalitat alça el veto a centrals solars en nous regadius i els regants s'hi oposen

Restringeix concentracions de panells i només podran ocupar fins al 5% de la superfície agrícola de cada municipi || Els projectes en tràmit a Alcarràs ja superen aquest límit, però no els afectarà

Imatge d’arxiu del primer regant del Segarra-Garrigues al Cogul, el mes d’abril passat.

Imatge d’arxiu del primer regant del Segarra-Garrigues al Cogul, el mes d’abril passat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ha alçat el veto a centrals solars en nous regadius i en finques on està previst instal·lar-ne. Aquesta restricció formava part del decret de renovables de l’octubre passat i va frenar una desena de projectes per a grans extensions de plaques fotovoltaiques en terrenys del Segarra-Garrigues, el Segrià Sud i el Garrigues Sud. Ara que ha desaparegut aquesta limitació, els regants tornen a mostrar preocupació i rebuig.

De nou temen que les instal·lacions solars distorsionin els preus del sòl agrícola, dificultin obtenir les adhesions necessàries per desenvolupar nous sectors de reg i fins i tot provoquin baixes d’agricultors. L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (Acatcor) va lamentar que la Generalitat “desprotegeixi el reg per incentivar les energies renovables”. L’entitat creu que permetre centrals solars destinades a la venda d’electricitat (fins ara només es permetien per a autoconsum) en regadius “farà que nombrosos propietaris de terrenys potencialment agrícoles els destinin a energies renovables”, ja que llogar-los per a aquesta finalitat suposa “un benefici directe sense inversió prèvia”.

Això, al seu torn, pot accentuar la despoblació rural.Al rebuig dels regants s’afegeix el del Col·legi d’Economistes, el d’Enginyers Agrònoms i el d’Enginyers Tècnics Agrícoles, així com de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’associació ecologista Ipcena. En un manifest conjunt, afirmen que “Catalunya no pot perdre més superfície agrícola, i menys encara de reg, per instal·lar energia solar” i creu que el Govern comet “un error que augmentarà la dependència alimentària”.Aquest canvi en la normativa sobre renovables forma part del decret llei que la Generalitat va aprovar la setmana passada per pal·liar els perjudicis de la guerra d’Ucraïna. Aquesta mateixa norma restringeix les concentracions de panells solars al posar com a límit el 5% de la superfície agrícola de cada municipi, davant del 5% de cada comarca que va fixar el decret de l’octubre.

Aquesta modificació arriba quan els projectes d’Ignis i Solaria superen ja aquest límit a Alcarràs. Ara n’hi ha cinc en informació pública i uns altres dos han entrat en el registre de la Generalitat. Fonts del Govern van apuntar que el nou límit municipal no s’aplicarà a plantes que ja estiguin en tramitació. Ipcena va avançar que presentarà recursos si es tramiten més centrals solars a Alcarràs.

tracking