SEGRE

SUCCESSOS EMERGÈNCIES

Alarma per una fuita a la termosolar de les Borges Blanques

A la termosolar de les Borges, d'oli tèrmic inflamable que va causar un núvol no tòxic || Un treballador es va autoconfinar a l'empresa i es va demanar precaució als veïns de quatre localitats

Imatge de la columna de fum que sortia de les instal·lacions.

Imatge de la columna de fum que sortia de les instal·lacions.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Protecció Civil de la Generalitat va activar aquest dijous a la tarda –encara es manté aquest divendres al matí– l’alerta  del pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat) per una fuita d’oli tèrmic inflamable a la Termosolar de les Borges Blanques, ubicada al quilòmetre 4 de l’LV-7023. El telèfon d’emergències 112 va rebre l’avís a les 19.27 hores a través de la mateixa empresa. Cap persona hi va resultar ferida i un treballador es va autoconfinar a la sala de control per ajudar els Bombers, que van activar onze dotacions.

A més, es va recomanar als veïns de Juneda, Puigverd de Lleida, Castelldans i les Borges Blanques que no s’hi atansessin per prevenció. A part de les dotacions de Bombers, també es van desplaçar al lloc tres patrulles dels Mossos d’Esquadra i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Els Bombers, una vegada a l’interior de les instal·lacions i en permanent contacte amb el personal, van determinar que l’origen de la fuita era en un tanc que conté uns 100 metres cúbics de producte.

Van procedir a aplicar-hi escuma per reduir-ne la temperatura i el risc d’ignició. La fuga és d’oli tèrmic en forma de vapor i molt inflamable. Els Bombers es van centrar a neutralitzar la fuita i tancar les vàlvules exteriors del tanc.

A les 21.30 h la fuga encara no havia estat continguda però sí reduïda i la columna de fum també va disminuir molt. El personal es va mantenir en el punt d’evacuació per si era necessari dur a terme tasques de suport. Paral·lelament, es va recomanar als veïns dels municipis de Juneda, Puigverd de Lleida, Castelldans i les Borges Blanques que, si tenien molèsties o eren a prop de la zona de la fuga, es quedessin a casa.

Durant la nit, els tècnics han aconseguit aïllar el dipòsit afectat d'un altre adjacent i aquest matí han engegat el circuit entre ambdós dipòsits per refredar l'oli, un procés que serà lent. El dipòsit afectat per la fuita encara fumeja aquest matí. Els Bombers de la Generalitat mantenen al lloc 3 dotacions per precaució.

L’alcalde de Juneda, Antoni Villas, va dir que algun veí va detectar certa olor, malgrat que feble. D’altra banda, Protecció Civil va demanar a la ciutadania que no s’atansés a la zona de l’incident per no entorpir la circulació dels vehicles d’emergència. L’ajuntament de les Borges, que ahir a la nit celebrava un ple ordinari, va reiterar per la seua part que el núvol de fum no era tòxic, si bé va recomanar, per indicació dels Bombers, tancar finestres i el confinament voluntari dels veïns.

L’alcaldessa, Núria Palau, va felicitar els responsables d’emergències per la ràpida actuació i va incidir en la no-toxicitat del núvol, “tot i que sí que és una mica irritant”. Va assenyalar que el núvol no es va propagar i, al tancament d’aquesta edició, va dir que ben aviat preveia donar-se per controlat. Els Bombers continuaven remullant el lloc.Una central termosolar consisteix en quatre sistemes separats i acoblats: el sistema de captació de radiació, el sistema d’oli tèrmic (HTF), el sistema d’emmagatzematge d’energia i el bloc de potència.

L’oli tèrmic (HTF) transfereix l’energia recollida pels captadors de cilindre parabòlics al bloc de potència. El vapor produït als intercanviadors s’utilitza a la turbina de vapor per generar energia mecànica de rotació, que en el generador es transforma en elèctrica. La termosolar va canviar de mans el 2021, quan el fons Q-Energy es va convertir en el propietari a l’adquirir per més de 125 milions les participacions del Banc Sabadell, Comsa i l’empresa de la Generalitat Avançsa (5%).

tracking