SEGRE

REGADIUS GESTIÓ

Pinyana contracta més vigilància per evitar que es malgasti aigua durant la campanya

Un nou vigilant que se sumarà als 4 que ja hi ha per impedir que les preses quedin obertes quan no es rega || De cara a estalviar cabals per la falta de pluges que causa que els pantans no s'omplin

L’assemblea de regants de Pinyana que ahir es va celebrar a la Casa Canal de Lleida.

L’assemblea de regants de Pinyana que ahir es va celebrar a la Casa Canal de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comunitat de regants del Canal de Pinyana ha decidit ampliar la vigilància per evitar el malbaratament d’aigua durant l’actual campanya de reg i, d’aquesta manera, controlar la despesa de reserves ja que la falta de precipitacions impedeix que els pantans recuperin cabals. Segons el president, Ramon Piqué, “caldrà extremar al màxim el control durant aquesta temporada perquè l’any que ve hi hagi prou aigua”. Per aquesta raó, s’ha contractat un nou vigilant que s’afegirà als quatre que ja hi ha per evitar que les preses quedin obertes després dels torns de reg.

Incrementaran la vigilància entre les 20.00 i 22.00 hores per totes les séquies de la comunitat. Així ho va explicar Piqué en el transcurs de l’assemblea celebrada ahir, en la qual es va constatar que els embassaments de la Noguera Ribagorçana (Escales, Canelles i Santa Anna) tenen prou cabals per a aquest estiu “però caldria que quedessin reserves per a l’any que ve si persisteixen l’escassetat de pluges i les altes temperatures”. En l’actualitat, Escales es troba el 77,3%, Canelles al 50,5% i Santa Anna al 73%, uns nivells òptims després del desglaç.

Tanmateix, Canelles té 12,3 hectòmetres cúbics menys que l’any passat en aquesta mateixa època. Durant l’assemblea també es va informar de l’estat de les obres de modernització després d’executar-les en un total de 1.200 hectàrees de l’Horta de Lleida. La Generalitat està redactant el projecte del sector 3, que abasta unes 1.500 hectàrees més dels municipis de Benavent, Torre-serona i Corbins i està pendent d’adjudicació el del sector 5, que afecta unes altres 1.800 hectàrees.

Un altre dels punts que es va exposar és la intenció del Canal de licitar pel salt de l’Hidrodata, la concessió del qual finalitza aquest mes de juliol (vegeu SEGRE de dimarts).

Més de 150 guardes per a les col·lectivitats de l’Urgell

El Canal d’Urgell compta amb un total de 150 vigilants per recórrer les superfície regable de la vintena de col·lectivitats que l’integren, segons va explicar el seu president, Amadeu Ros. Són els que s’encarreguen d’una bona gestió de cabals per racionalitzar la despesa.

Ros va indicar que per a aquesta campanya el reg està assegurat i que caldrà fer tot el possible per guardar reserves de cara a l’any que ve atesa l’escassetat de pluges i neu. En l’actualitat, al Segre Oliana està al 75% i Rialb al 46%. El primer té 7 hectòmetres cúbics menys que l’any passat en aquestes dates i Rialb, 136 menys. Aquest últim n’emmagatzema 186 dels més de 400 de la seua capacitat total.

Evitar robatoris i actes incívics a la zona regable

Canals com l’Aragó i Catalunya també han contractat vigilants privats per controlar la despesa d’aigua però, sobretot, arran d’un increment dels robatoris en els últims anys. La intenció és evitar actes incívics davant la constant sostracció de bateries, material de coure, elements electrònics de gran valor i aspersors ja que hi ha hagut vegades en què se n’han arribat a portar més de 500, segons va explicar el president, José Luis Pérez.

“Volem evitar una distorsió en el reg i una descoordinació en l’obertura i tancament de comportes”, va remarcar.

tracking