SEGRE

SUCCESSOS VIOLÈNCIA MASCLISTA

Detecten quinze matrimonis forçats a Lleida en tretze anys, vuit amb menors

Els Mossos d'Esquadra han atès una quinzena de nenes i joves a les comarques lleidatanes per matrimonis forçats des del 2009. L'any passat, una de les víctimes va haver de demanar ajuda a l'ambaixada espanyola a Mali al ser enganyada per la seua família per viatjar a aquest país per casar-la. A Catalunya, se n'han detectat 194 casos en tretze anys.

Minut de silenci dimarts passat davant de l’ajuntament de Terrassa per les joves assassinades pels seus familiars al Pakistan.

Minut de silenci dimarts passat davant de l’ajuntament de Terrassa per les joves assassinades pels seus familiars al Pakistan.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han detectat un total de quinze matrimonis forçats en els últims tretze anys a les comarques lleidatanes, tots a la regió policial de Ponent. En vuit casos, les víctimes ateses eren menors d’edat. Segons les dades de la policia catalana, s’ha tingut coneixement de quinze dones que havien patit aquest tipus de violència, encara que en la immensa majoria dels casos s’actua des de la prevenció i no arriba a consumar-se. És el que va succeir l’any passat, quan la direcció general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència va assumir la tutela d’una menor lleidatana que els seus pares van intentar obligar a casar-se durant l’estiu al seu país d’origen.

La menor va viatjar amb la seua família a Mali pensant que anaven de vacances, però a l’arribar va comprovar que li havien concertat un matrimoni i volien obligar-la a casar-se. Llavors, la mateixa víctima va demanar ajuda a l’ambaixada espanyola a Mali, que va activar el protocol de protecció. El 2020, els Mossos van poder evitar tres matrimonis forçats més, dos dels quals de menors, a Ponent.

Va ser l’any en què es van detectar més casos des que el 2009 la policia catalana va posar en marxa el pla de detecció i prevenció d’aquest tipus de violència masclista. En tretze anys, s’ha atès vuit menors d’edat i set joves. En el conjunt de Catalunya, s’han detectat 194 casos des del 2009, mentre que en els últims dies han aflorat altres casos.

En els que s’han detectat, les dones ateses tenien entre 10 i 33 anys, i en més del 80% dels casos s’ha actuat des de la prevenció, quan encara no s’havia consumat el matrimoni. Els Mossos d’Esquadra assenyalen que el treball amb entitats i administracions és fonamental per fer pedagogia contra aquest tipus de violència, ja que el paper de la família i de l’entorn és clau per evitar-ho.

“Al Marroc abans eren habituals en pobles petits”

Fatima Zohra Oulad Bouarfa, de l’entitat Salam Babel de Bellpuig, va afirmar ahir que “al Marroc els matrimonis forçats estan superats, en els últims anys han canviat molt les coses”. La tresorera de Salam Babel ho va atribuir al fet que les dones s’han empoderat perquè les que estudien i tenen feina alhora cada vegada són més presents i visibles en la societat. Aquesta veïna de Bellpuig va explicar que té una filla de 20 anys a qui diu des de petita que ha de fer el que vulgui i el que desitgi i que ningú l’ha d’obligar a res. Amb tot, va reconèixer que “sincerament abans els matrimonis forçats eren habituals, especialment als pobles petits on la gent té una ment més tancada i menys llibertat”.La direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència té sota tutela a Barcelona dos germanes en risc de ser obligades a contreure matrimoni per part dels seus pares.

Una jove, d’origen bengalí, es va dirigir a la comissaria dels Mossos al barri del Raval explicant que els seus pares feia temps que li havien concertat un matrimoni amb un home de Bangladesh que no coneixia i, que si ella no ho feia, obligarien la seua germana, menor d’edat, segons va publicar La Vanguardia. La setmana passada, dos joves de Terrassa van ser assassinades pels seus familiars després de viatjar al Pakistan perquè volien desfer els matrimonis als quals havien estat forçades.

Minut de silenci dimarts passat davant de l’ajuntament de Terrassa per les joves assassinades pels seus familiars al Pakistan.

Minut de silenci dimarts passat davant de l’ajuntament de Terrassa per les joves assassinades pels seus familiars al Pakistan.

tracking