SEGRE

ENERGIA PROJECTES

Indox obre a la Segarra la primera planta d'hidrogen per a autoconsum a Catalunya

El conseller Torrent afirma que el projecte reflecteix “la indústria que volem: neta, moderna i innovadora” || Les instal·lacions busquen ser un referent en la transició energètica i la sostenibilitat

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa Indox Energy Systems ha estrenat a Fonolleres (Granyanella) una planta de producció d’hidrogen verd per a autoconsum, concretament per a la calefacció i la cabina de pintura de les cisternes. És la primera instal·lació d’aquesta mena a Catalunya. El director general, Albert Milé, va explicar que “volem ser una empresa de referència en el món de l’hidrogen, és a dir, ens han de veure com un proveïdor global a nivell de solucions integrals de l’hidrogen adaptades als nostres clients alhora que fabriquem equips”.

A través del procés electroquímic de l’electròlisi, la companyia obté l’hidrogen a través d’energia elèctrica de panells solars. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va visitar ahir divendres la planta i va felicitar Indox pel projecte, ja que reflecteix “la indústria que volem: neta, moderna i innovadora”. Va afegir que “ho fa en un sector estratègic com és l’hidrogen a tota la cadena de valor i això té una importància molt evident”.

Va reconèixer que “el repte a escala global que se’ns presenta i que hem d’afrontar ens obliga a la transformació del model productiu per adaptar-nos a les noves realitats”. Per a Torrent, “això és una oportunitat per reposicionar-nos de manera competitiva i avui sabem que l’hidrogen és un element clau”. Va destacar que “històricament no hem tingut recursos ni grans possibilitats de produir energia, per això ara hem d’estar ben situats”.

Milé va demanar a Torrent que canviï la normativa “si volem que l’hidrogen sigui el que volem que sigui en la cursa cap a la sostenibilitat i les emissions zero”. Va explicar que a la planta barregen hidrogen amb gas natural, aquest últim és un fort emissor de CO2, però només ho poden fer amb un 5% d’hidrogen, el límit que estableix l’actual normativa.La planta busca ser un referent de la transformació cap a energies lliures de carboni i la sostenibilitat. En la inauguració també van participar Àngel Riudalbas i Jorge Tornini, propietaris d’Indox; el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, i el delegat d’Empresa i Treball a Lleida, Vidal Vidal.

Indox es va fundar el 1967 i dona feina a 150 treballadors. A nivell internacional, el mercat italià és la seua prioritat, encara que des de l’agència de competitivitat d’Empresa se’ls assessora per accedir a altres mercats. Indox ja era una empresa de referència en el món del gas natural liquat i en la construcció de plantes de gasificació industrial i ara aposta per ser líder amb l’hidrogen.A Lleida, hi ha altres projectes per produir hidrogen i, en aquest cas, distribuir-lo en hidrogeneres.

Un és el d’Alier i Atlas Energia i l’altre l’impulsa Fruits de Ponent.

Mesures per evitar la marxa d’empresesEl conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, van acordar ahir treballar conjuntament per donar resposta a les necessitats de les empreses de la demarcació. Una de les mesures que es posaran en marxa serà un nou servei d’acompanyament personalitzat a l’empresa que té com a objectiu promoure el creixement del teixit empresarial i evitar les deslocalitzacions.

Un estudi va xifrar en 428 les empreses de Lleida que van traslladar la seua seu social entre els anys 2015 i 2020. Inicialment, aquest servei s’oferirà a 250 firmes, i s’identificarà les seues necessitats i les barreres que tenen per créixer i consolidar-se per mantenir-les al territori. També van acordar constituir una taula de coordinació entre les administracions i agents econòmics i socials per analitzar les necessitats detectades, buscar les solucions i dur a terme els seguiments corresponents.

D’altra banda, el conseller també tenia previst reunir-se amb representants d’Alier.

Riudalbas, Milé, Torrent i Solé ahir a les instal·lacions d’Indox a Fonolleres.

Riudalbas, Milé, Torrent i Solé ahir a les instal·lacions d’Indox a Fonolleres.LAIA PEDRÓS

tracking