SEGRE

EMPRESES FINANÇAMENT

Les firmes del Pirineu no demanen ajuts de la UE i els insten a fer-ho

La Generalitat fa una crida a “aprofitar l'oportunitat” perquè “no quedi ni un euro per absorbir” || Els atorgats ara per ara ascendeixen a 4,67 milions

L’acte sobre els fons Next Generation celebrat ahir a Prullans.

L’acte sobre els fons Next Generation celebrat ahir a Prullans.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Només un petit percentatge de les empreses del Pirineu” han optat fins ara a ajuts del fons Next Generation de la UE. Així ho va afirmar ahir la secretària d’Assumptes Econòmics i Fons Europeus del Govern, Matilde Villarroya, que va fer una crida als empresaris a presentar projectes i aprofitar aquestes línies de subvencions. “Que no quedi ni un euro per absorbir”, va dir, “són una oportunitat que no hem de deixar passar”.

Villarroya va fer aquestes declaracions a Prullans, en un acte per donar a conèixer les oportunitats que ofereixen els fons Next Generation. Davant d’una trentena de representants del món municipal i del teixit empresarial i social del Pirineu, va exposar que les comarques de muntanya i Aran han rebut fins ara 4,67 milions d’aquests ajuts europeus. La pràctica totalitat, 4,5 milions, corresponen a subvencions anunciades mesos enrere per a l’impuls del turisme, atorgades al Consorci Segre-Rialb (2,5 milions) i a l’ajuntament de la Vall de Boí (2 milions).La resta, poc més de 170.000 euros, es reparteix entre vint-i-quatre particulars i quatre empreses que han rebut 150.000 euros del programa d’incentius a la mobilitat elèctrica; l’ajuntament de la Seu, que s’ha afegit a aquest mateix programa i ha rebut 4.000 euros.

Així mateix, cinc consistoris han rebut subvencions per a l’adquisició de llibres per a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Són els de la Seu d’Urgell, el Pont de Suert, Tremp, Vielha i la Pobla de Segur.

Estímul a l’ocupació a l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà

La Generalitat ha inclòs l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà entre els territoris beneficiaris del programa Treball a les Comarques, que a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ofereix mesures de suport específiques a les zones amb més risc de despoblació i més necessitat de reequilibri territorial.

Fins ara, el Pallars Jussà era l’única comarca lleidatana inclosa en aquest programa, concebut anys enrere com una prova pilot amb el nom de Treball a les Set Comarques.Al costat del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, també s’han incorporat al programa altres comarques catalanes: el Baix Penedès, el Berguedà i el Priorat. En el marc d’aquest projecte, ajuntaments i altres ens locals poden plantejar projectes que contribueixin a estimular l’activitat econòmica de cada una de les comarques beneficiàries. El programa Treball a les Comarques se suma a altres iniciatives amb l’objectiu de revertir la despoblació i estimular el creixement econòmic.

És el cas de la prova pilot prevista a les Garrigues Altes, que inclou la creació d’habitatges socials i també el desenvolupament de la xarxa de fibra òptica. D’aquesta manera, el SOC ha obert una línia d’ajuts específics perquè pobles petits puguin contractar persones desplaçades per la guerra.

tracking