SEGRE

MUNICIPIS PROVEÏMENTS

Onze pobles de la Mancomunitat de les Garrigues rebutgen cisternes i es proveiran amb aigua embotellada

Asseguren que no els surt a compte per l'alt cost i no resol un problema que fa anys que dura || Catorze més començaran a subministrar-se avui amb aquests vehicles i esperen el resultat de noves analítiques

El consistori de l’Albagés va reunir dimecres els veïns per explicar-los la situació del subministrament.

El consistori de l’Albagés va reunir dimecres els veïns per explicar-los la situació del subministrament.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Onze pobles de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues rebutgen rebre aigua potable amb cisternes mentre no poden beure la de l’aixeta per excés de pesticides des del passat dia tres. El repartiment amb camions cisterna comença avui, però prop de la meitat dels 25 pobles associats a la Mancomunitat prefereixen continuar comprant i distribuint aigua embotellada. Són Torrebesses, Llardecans, Juncosa, el Soleràs, l’Albagés, la Pobla de Cérvoles, la Floresta, Alcanó, Vinaixa, Tarrés i Senan, aquest últim a Tarragona.

Els municipis que rebutgen les cisternes creuen que no els surt a compte per l’alt cost i no resol un problema que ja fa anys que dura i tendeix a repetir-se amb la sequera. A més, molts dels municipis tenen un subministrament alternatiu. L’Albagés espera que Salut doni el vistiplau a captar aigua d’un pou amb què ompliria un dels seus dos dipòsits la setmana vinent.

“Mentrestant, seguirem subvencionant als veïns la compra de garrafes de 8 litres a 0,50 cèntims, ja que ens surt més a compte arribar a un acord amb la botiga del poble que estar pendents dels ajuts de l’Agència Catalana de l’Aigua”, va explicar l’alcalde, Víctor Masip (vegeu el desglossament). Per la seua part, l’alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, va remarcar que l’arribada de camions cisterna dos vegades per setmana és “logísticament inviable per resoldre un problema tan greu”. “Què passa amb les persones grans, les que venen el cap de setmana i les que tenen segones residències? Preferim repartir aigua embotellada i recórrer a les nostres fonts, ja que l’oferta de l’ACA és una solució efímera.” L’alcalde de la Floresta i president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, va insistir en el fet que, en l’actualitat, Utxesa està ple de fang i brutícia que és necessari eliminar.

Va remarcar que el que succeeix ara “s’agreujarà, ja que cada vegada s’utilitzen més plaguicides als cultius i aquests acaben al Segre”. Per aquest motiu, va acabar assenyalant, es requereix una solució amb garanties com és una presa provisional des del pantà de l’Albagés.Per contra, 14 municipis, Granyena, Bovera, Sarroca, el Cogul, l’Espluga, Aspa, Cervià, els Torms, la Granadella, els Omellons, Bellaguarda, el Vilosell, l’Albi i Fulleda començaran avui a proveir-se amb cisternes. Tres camions començaran les rutes a partir de les 11.30 del matí.

Portaran entre 20 i 25 m3 per repartir, com a mínim una garrafa de 5 litres per veí. El president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, va indicar que, al principi, és possible que dilluns es torni a recórrer a aquests vehicles mentre esperen el resultat d’analítiques que, de moment, mostren que hi ha 0,21 micrograms de plaguicides per litre, el doble que fa una setmana.

Temor d’un abocament per l’alt nivell de plaguicides

Alguns alcaldes van expressar el seu temor al fet que s’hagi produït un abocament similar al de juliol de l’any passat, però aquesta vegada de plaguicides en lloc d’hidrocarburs. Ho creuen per l’alta concentració que es registra i perquè, lluny de disminuir amb els continus tractaments de carboni actiu, va en augment. La presència de pesticida gairebé s’ha duplicat en menys d’una setmana al passar de 0,14 micrograms per litre a 0,21, segons les analítiques encarregades per la Mancomunitat. L’ACA, per la seua part, va prendre mostres a Utxesa, el canal de Seròs, el riu Segre i la Mitjana dimarts i dimecres a la recerca de l’origen d’aquesta substància i per verificar si la sospita d’un abocament té fonament. L’ACA subvenciona cisternes amb ajuts del 90% del cost per a pobles de menys de 500 habitants, del 75% si tenen entre 500 i 2.000 veïns, i del 60% o menys si en tenen entre 2.000 i 5.000. La dotació total és de 500.000 euros.

tracking