SEGRE

ESNOTICIA

Un fort vendaval fueteja Lleida i castiga l'aeroport

Un temporal amb pluja i ratxes de vent de més de 100 quilòmetres per hora va fuetejar ahir a la tarda les comarques de Lleida des del sud del Segrià fins a l'Alta Ribagorça en poc més de tres hores. El vendaval va afectar els hangars inflables de l'aeroport d'Alguaire, va arrancar arbres i va fer caure murs en diversos municipis de Lleida.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una forta tempesta de vent barrejat amb aigua va creuar ahir Lleida de sud a nord amb molta virulència, entrant des d’Aragó pel Segrià, i va arribar fins a l’Alta Ribagorça, causant al seu pas greus destrosses en infraestructures, arbres i murs caiguts, i tombant línies elèctriques de les comarques del pla, amb centenars d’usuaris que es van quedar sense llum unes hores. Tot va succeir en poc més de tres hores, entre les quatre i les set de la tarda.

Les ratxes de vent van superar els 130 quilòmetres per hora a Alguaire i van provocar destrosses als hangars inflables i altres edificis prefabricats de l’aeroport. Fins i tot algunes de les petites avionetes de la companyia BAA Training van quedar bolcades a la pista. Al voltant de quaranta persones que treballaven en aquell moment a l’aeroport van haver de protegir-se a la terminal, segons Protecció Civil.

També en aquesta localitat el vent va provocar el col·lapse d’un mur i va arrancar la teulada d’una granja, i fins i tot va tirar a terra sitges de cereal d’alguna granja. Al seu pas pel Segrià, el vendaval es va emportar també una malla metàl·lica del recinte de les piscines d’Almenar i va arrancar diversos arbres d’aquesta localitat. També a Almacelles, Benavent de Segrià, Alpicat, Raimat, Sucs, Ivars de Noguera i Lleida ciutat, on les ratxes de vent van superar els 90 quilòmetres hora, es va registrar la caiguda de motocicletes i diversos arbres a Balàfia, Pardinyes i Ciutat Jardí van ser arrancats.

La Paeria va demanar extremar les mesures de precaució i limitar moviments i es van registrar una trentena d’incidents a la via urbana i en vehicles. El 112 va rebre més d’un centenar de trucades, la majoria relacionades amb la caiguda d’arbres, de pals de llum i pel despreniment d’alguns trossos de cornises de les façanes. Al Jussà es va registrar una petita esllavissada de terra i pedres a Gerri de la Sal, i a Tremp el vent, amb ratxes de 94 quilòmetres hora, va arrancar arbres al parc del Pinell, que va quedar clausurat.

També va trencar branques i va tombar senyals. Pel que fa a les precipitacions, les més destacades a les comarques de Lleida van ser els 22 litres a la Pobla de Segur, 13 litres a Tremp, els 10,6 litres a Alfarràs, 10 a Alfarràs o 5,6 litres a Albesa.

Pluja, calamarsa i vent s’acarnissen contra els fruiters

La tempesta de pluja es va barrejar amb granís i va afectar finques de fruiters en municipis com la Granja d’Escarp, Aitona i Soses. Els danys no seran previsiblement gaire intensos per la mida petita de la pedra. En canvi, el fort vent va registrar ratxes prou intenses com per tombar la poca fruita que queda en unes finques molt afectades enguany per les gelades. El sector de la fruita de pinyol ha començat la recol·lecció. S’hi suma l’afectació sobre els arbres que es van trencar per les fortes ratxes, de fins a 90 i 130 quilòmetres per hora al Segrià. Al marge del sector agrícola, pobles i ciutats van patir danys com la caiguda d’arbres a la calçada o el despreniment de parets. També els arbres caiguts van obligar a tallar durant diverses hores l’autopista AP-2 a l’altura de Soses o l’accés a Raimat.

El vent va fuetejar l'aeroport d'Alguaire, va arrancar mòduls prefabricats i fins i tot va destrossar part d'un hangar inflable.

El vent va fuetejar l'aeroport d'Alguaire, va arrancar mòduls prefabricats i fins i tot va destrossar part d'un hangar inflable.Magdalena Altisent

Un arbre caigut al parc del Pinell de Tremp

Un arbre caigut al parc del Pinell de TrempAJUNTAMENT DE TREMP

El vent va tirar fruita de pinyol a terra en aquesta finca d'Almenar

El vent va tirar fruita de pinyol a terra en aquesta finca d'Almenar

tracking