SEGRE

INFRAESTRUCTURES MOBILITAT

L'Estat projecta ara un tercer carril per avançar a l'N-230 de Benavarri i Sopeira

Un any i mig després d'haver descartat convertir aquest tram de la carretera nacional en autovia || Treu a concurs per 1,6 milions d'euros la redacció del projecte, que es prolongarà dos anys

Imatge de les obres a l’autovia A-2 entre les sortides de Balaguer i Corbins dilluns passat.

Imatge de les obres a l’autovia A-2 entre les sortides de Balaguer i Corbins dilluns passat.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Transports projecta un tercer carril a l’N-230 entre Benavarri i Sopeira per facilitar els avançaments i guanyar seguretat en aquest tram, un any i mig després d’haver descartat convertir-lo en autovia. La redacció d’aquest projecte ha sortit a concurs per 1,6 milions d’euros i està previst que la seua elaboració duri dos anys. La solució elegida per a aquest tram es coneix com a carretera 2+1: una única calçada amb tres carrils en què el central serveix per avançar sense haver d’envair el carril contrari.

La senyalització indica en cada punt als conductors en quin dels dos sentits de la marxa es permet l’avançament. El ministeri va recalcar que això “redueix la sinistralitat i té un menor impacte ambiental amb altres possibles solucions d’augment de capacitat” com el desdoblament.Les clàusules del concurs estableixen que el projecte “intentarà aprofitar al màxim” el traçat existent entre Benavarri i Areny, “reduint al màxim l’explanació” de nous terrenys i, “si és necessari, reduint amplades de carril”. S’estudiarà la possibilitat de separar els sentits de la marxa “mitjançant fites elàstiques d’abalisament”.

Entre Areny i Sopeira, el document apunta que serà necessari combinar “l’ampliació de la plataforma actual i la construcció de noves variants” per millorar el traçat. El projecte haurà de reordenar les interseccions amb carreteres i camins, i incloure rotondes per facilitar els canvis de sentit, passos per a animals a diferent nivell de la calçada i apartadors. Amb les noves previsions del ministeri, l’autovia A-14, prevista fa dos dècades entre Lleida i la Val d’Aran, acabarà finalment a Benavarri.

El tram construït fins ara és de 16 quilòmetres entre la capital del Segrià i Almenar, i no hi ha data prevista per a les obres dels 34 restants. El tram des de Benavarri fins a Sopeira s’haurà de convertir en una carretera 2+1, mentre que des d’allà fins al túnel de Vielha, un projecte de l’any 2018 apuntava a millorar el traçat amb nous ponts i túnels. A Aran, la proposta per modificar la carretera va xocar amb l’oposició del Conselh i els ajuntaments, i el ministeri es va comprometre a reconsiderar-la.

L’N-230 és la primera carretera de l’Estat en la qual es preveu aplicar el model 2+1, malgrat que ja existeix en carreteres de la Generalitat de Catalunya i el Govern estudia implantar-lo en trams de la seua xarxa a Lleida.

Inversió d’uns 35 milions per reparar el ferm de l’autovia A-2

La reforma de l’N-230 entre Benavarri i Sopeira es planteja en un moment en què la major part de la inversió de l’Estat a la seua xarxa viària a Lleida es concentra en la renovació del ferm de l’A-2. En concret, el ministeri de Transports inverteix uns 35 milions en tres projectes, que suposaran la reparació de 41 dels 87 quilòmetres de l’autovia al seu pas per la demarcació.

El primer d’aquests afecta el tram d’autovia entre Torrefarrera i els Alamús, on actualment s’està executant l’última fase dels treballs, que es preveu que estiguin llestos el mes que ve. A més, l’Estat ha tret a concurs dos actuacions més amb l’objectiu de renovar el paviment de la variant de Cervera i del tram que va des del límit amb la província d’Osca i Torrefarrera (vegeu SEGRE de dimarts). Per una altra banda, el ministeri té en estudi la duplicació de la calçada de la carretera N-240 entre Lleida i les Borges Blanques.

tracking