SEGRE

SALUT DRETS

La llei de l'eutanàsia augmenta els testaments vitals a Lleida

Els notaris registren més documents en el primer any de l'entrada en vigor de la norma, amb 55 en 3 mesos a la província || El 2021 se'n van registrar 221 a Ponent

Concentració després de l’aprovació de la llei de l’eutanàsia.

Concentració després de l’aprovació de la llei de l’eutanàsia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Avui se celebra el primer aniversari de l’entrada en vigor de la llei de l’eutanàsia, un període en què s’ha disparat la firma de testaments vitals en els quals els ciutadans deixen per escrit la seua voluntat sobre els tractaments mèdics als quals desitja o no sotmetre’s en fase terminal. En el primer trimestre de l’any, els notaris han registrat un total de 55 firmes de testaments vitals o documents de voluntats anticipades a la província de Lleida. L’any passat, es va assolir una xifra rècord amb un total de 221 testaments vitals a Ponent, la qual cosa suposa un augment del 63% respecte al 2020.

Des de l’aprovació de la llei de l’eutanàsia fins al març del 2022, el nombre de testaments vitals autoritzats a les notaries de Catalunya va ascendir a 4.542, un 21% més en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Durant el primer trimestre del 2022, el total de testaments vitals va ser de 2.256, mantenint una tendència a l’alça. Segons José Alberto Martín, degà del Col·legi Notarial de Catalunya, “ja des de les setmanes prèvies a l’entrada en vigor de la llei de l’eutanàsia i durant tot aquest any hem atès molts ciutadans que recorren al document de voluntats anticipades per recollir la seua voluntat sobre com ser tractats mèdicament al final de la vida”.El testament vital pot formalitzar-se davant de notari o davant de tres testimonis i els centres de referència, així com el departament de Salut, compten amb models de documents i informació sobre això.

El 2020, Salut tenia registrats un total de 4.259 documents d’últimes voluntats a la província de Lleida. Una xifra que s’ha quadruplicat en l’última dècada. Des de l’entrada en vigor de la llei de l’eutanàsia, sis persones de les comarques lleidatanes l’han sol·licitat mentre que s’ha practicat almenys en dos casos, segons ha pogut saber aquest diari. A Espanya, 180 persones han exercit el seu dret a l’eutanàsia el primer any.

tracking