SEGRE

TURISME CONSEQÜÈNCIES DE LA SEQUERA

Empreses de Mont-rebei ja tenen pèrdues pel baix nivell de l'aigua

Una prescindeix de treballadors i una altra torna més de 5.000 euros de reserves anul·lades || Regants racionen l'aigua en previsió que no plogui a l'estiu

El pantà de Canelles es troba al 42,6% de la capacitat.

El pantà de Canelles es troba al 42,6% de la capacitat.J. ECHEVARRIA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses turístiques de Canelles tant de Lleida com d’Osca (Àger i Viacamp) ja registren pèrdues i l’anul·lació de reserves per a activitats nàutiques per aquest estiu per la falta d’aigua al congost de Mont-rebei, a la cua del pantà de Canelles. Alguna ja prescindeix de treballadors davant del poc volum de serveis i una altra ha tornat més de 5.000 euros de reserves cancel·lades. Malgrat tot, les firmes treballen per “reinventar-se” i preparen activitats per visitar altres enclavaments naturals al curs del riu com el congost de Fet o Finestres.

“Les sortides en caiac i passejos amb barca es poden fer, tot i que no pel congost”, sostenen. “Té la seua part positiva: poder veure el congost de Mont-rebei tal com s’ha fet al llarg dels anys de manera natural.” Les pluges registrades ahir, fins a 26 litres al Montsec, no van servir per atenuar els efectes de la sequera a les reserves dels embassaments (vegeu el desglossament) i els regants ja prenen mesures per distribuir cabals. L’Aragó i Catalunya ha començat a racionar cabals amb prorratejos de 0,40 litres per segon i hectàrea que revisaran cada quinze dies i que és possible que s’incrementi a 0,45 si persisteix la manca de pluges ja que queden els mesos vitals de la campanya.

Pinyana ha rebaixat el cabal que circula pel Principal adequant-lo a la demanda i ara és de 8 metres cúbics per segon. Pel que fa al Canal d’Urgell, en què la situació és més problemàtica, responsables del sistema van indicar que s’ha demanat als pagesos que consumeixin l’aigua amb responsabilitat però esperen a veure com es desenvolupa la campanya per prendre mesures el mes d’agost, si és que no plou i les reserves segueixen a la baixa.

El riu Segre, en emergència

La falta de precipitacions manté la situació d’emergència per sequera a la conca del Segre.

El pantà de Rialb està al 35,2% de la capacitat, de 400 hectòmetres, xifra que suposa 160 hectòmetres cúbics menys que fa un any en aquestes mateixes dates. Per la seua part, Oliana està al 70% de la capacitat. Un altre dels pantans que més reserves han perdut en benefici de Santa Anna, aigües avall de la Noguera Ribagorçana, és Canelles, al 42,6% de la capacitat i que té gairebé 300 hectòmetres cúbics menys que l’any passat en aquestes mateixes dates.

Problemes de proveïment i pous secs

La falta de precipitacions des de l’hivern passat ha provocat problemes en el subministrament d’aigua potable en diversos municipis de Lleida com a Peramea, Castilló de Tor, Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga. En alguns d’aquests pobles ha estat necessari portar aigua potable en camions cisterna per garantir el subministrament als veïns a l’assecar-se els pous o baixar al mínim les reserves.

tracking