SEGRE

ENSENYAMENT PREVISIÓ

Els Omells es queda també sense escola per la falta d'alumnes

Serien entre tres i quatre al setembre i Educació diu que no és prou || L'alcalde, indignat després de ser informat per les famílies de la intenció del departament

Imatge de l’inici de curs a l’escola dels Omells, amb 4 dels 5 alumnes que hi havia, al setembre.

Imatge de l’inici de curs a l’escola dels Omells, amb 4 dels 5 alumnes que hi havia, al setembre.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escola de les Ventoses, nucli agregat de Preixens (Noguera), ja no serà l’única que no obrirà el pròxim curs escolar. Tampoc ho farà el col·legi dels Omells de na Gaia, a la comarca de l’Urgell, segons va confirmar ahir el departament d’Educació a aquest diari indicant que no és possible mantenir un centre que té únicament dos o tres alumnes. La notícia va agafar per sorpresa l’alcalde dels Omells, Delfí Escoté, que va posar de manifest la seua “indignació” perquè “ningú s’ha dignat a informar-me del tancament de l’escola sinó que me n’he assabentat al carrer per les famílies afectades.

És injust que actuïn així”, va concloure. Molt enutjat per aquesta decisió que no li ha estat informada per la conselleria, l’edil també va explicar que algunes de les famílies afectades li han traslladat que havien rebut trucades de la conselleria perquè inscriguin els seus fills en escoles d’altres municipis propers com Belianes o Sant Martí de Maldà, per la qual cosa va considerar necessari que la conselleria li notifiqués la nova situació. Escoté va explicar que aquest curs passat hi havia cinc alumnes però dos han acabat sisè de Primària, de manera que al setembre començarien tres nens si bé fa un mes una família amb un fill de vuit anys es va interessar a instal·lar-se al poble, amb la qual cosa ja serien quatre.

A més, va assegurar que als Omells hi ha dos nens de 9 i 14 mesos, que podrien accedir a l’escola més endavant. El primer edil va lamentar la situació, ja que “l’escola donava vida al poble i era un actiu perquè famílies s’instal·lin aquí, en cas contrari, contribuirà a la nostra desaparició”.L’escola dels Omells de na Gaia ha estat en perill de tancament des de fa molts anys. De fet, durant un temps va estar tancada si bé fa unes tres dècades es va reobrir i des d’aleshores s’havia pogut mantenir, encara que en la majoria de cursos escolars ho va fer amb el mínim d’alumnes que marca el departament d’Educació per tenir un centre obert.

La conselleria havia assegurat fa unes setmanes que la de les Ventoses seria l’única escola que tancaria el curs vinent.

Les Garrigues, la comarca més afectada pel tancament d’escoles

En els últims anys han tancat diversos col·legis a les comarques de Lleida i les Garrigues és la més afectada. Així ha passat amb els centres dels Torms, els Omellons, el Soleràs, als quals es va afegir el d’Aubèrt.

Tots van tancar les portes el 2013. L’escola dels Arcs, al municipi de Bellvís, va tancar el 2015; i el 2016 es va clausurar la del Cogul, també a les Garrigues. D’altra banda, el curs vinent dos col·legis més de Lleida integraran les llars d’infants a les seues escoles rurals, una mesura prevista des de fa uns anys que permet que infantil i primària comparteixin espai.

En aquest cas, són les de Ribera d’Urgellet i la que comparteixen els municipis de Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols. D’altra banda, el municipi de Belianes té previst recuperar el curs que ve la llar d’infants, després que deixés de funcionar el 2011. Comptarà amb set alumnes.

tracking