SEGRE

TRADICIONS FESTES

La Pobla de Segur rememora l'ofici dels raiers amb una diada de nivell prepandèmia

Tres embarcacions fetes de troncs de fusta van baixar amb sis tripulants cadascuna per la Noguera Pallaresa || Es tracta de la 44a edició de la festa, que vol donar una visió global d'aquest vell ofici

Un dels treis rais que ahir van solcar el tram de la Noguera Pallaresa des de la presa de Llania fins al pont de Claverol.

Un dels treis rais que ahir van solcar el tram de la Noguera Pallaresa des de la presa de Llania fins al pont de Claverol.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa va tornar a ser aquest cap de setmana la gran festa del Pirineu que era abans de la pandèmia. Per celebrar el retorn a la normalitat, dissabte va tenir lloc una baixada inèdita per l’Argenteria, un dels trams més espectaculars del congost de Collegats, i tres embarcacions amb sis tripulants cadascuna van fer la tradicional baixada d’uns sis quilòmetres, que transcorre el riu des de la presa de la Llania fins al pont de Claverol. Totes les embarcacions van arribar a la destinació.

L’Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa ret així homenatge a l’antic ofici del transport de fusta pels rius, en la 44a edició d’aquesta festa. La presidenta de l’Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa, Paula Dalmau, va destacar la tornada a la normalitat després de la pandèmia. “No hem de deixar mai de baixar els rais, però aquest any ho hem entomat amb més força, amb una baixada especial i organitzant una gimcana raiera, va dir Dalmau amb referència al tram que va transcórrer per l’Argenteria, la paret de roca que tant va inspirar les obres d’artistes com Verdaguer o Gaudí.

Es tracta d’un tram amb més dificultat tècnica a causa de l’acanalament del riu, l’augment de la velocitat de l’aigua, la gran quantitat de revolts i remolins i la profunditat, però els joves raiers de la Pobla de Segur es van preparar navegant-lo els dies previs a la festa amb ràfting. Dalmau, que va baixar ahir amb el primer dels tres rais, va reconèixer que durant el recorregut “tens molts sentiments alhora, com tensió i nervis, però sobretot emoció”. Per la seua banda, Roger Plana, que fa cinc anys que participa en la baixada, va destacar que “és necessari mantenir la festa per commemorar un ofici tan antic i perquè la diada crea molta germanor al poble”.

Un altre dels participants, Lluís Sandiumenge, que fa un any que viu i treballa com a professor al Pont de Suert i que aquest any va viure la seua primera baixada, va dir que “m’han acollit molt bé, i encara que m’han avisat que hi ha punts complicats, sé que vaig amb gent experimentada”.

Endesa augmenta el cabal del riu per a l’ocasió

Perquè les embarcacions poguessin baixar per la Noguera Pallaresa, Endesa va augmentar ahir el cabal mitjançant la posada en funcionament de les centrals de la Torrassa i Llavorsí. El va mantenir constant en 25 metres cúbics per segon entre les 10 del matí i les 14 del migdia a la presa de Sossís. Històricament, els raiers construïen les embarcacions amb troncs i les conduïen riu avall per transportar la fusta dels boscos del Pirineu fins a arribar al litoral. A causa de la construcció de preses i a la millora d’infraestructures, l’ofici va anar desapareixent.

Un dels treis rais que ahir van solcar el tram de la Noguera Pallaresa des de la presa de Llania fins al pont de Claverol.

Un dels treis rais que ahir van solcar el tram de la Noguera Pallaresa des de la presa de Llania fins al pont de Claverol.EDGAR ALDANA

tracking