SEGRE

GENT GRAN SERVEIS

Recullen firmes perquè Almacelles reobri l'antiga residència com a centre de dia

Una plataforma veïnal demana al consistori un segon equipament per reduir la llista d'espera actual, que és de tres anys || L'ajuntament descarta aquesta opció al ser inviable econòmicament

La plataforma ha distribuït fulls per firmar als establiments i serveis locals.

La plataforma ha distribuït fulls per firmar als establiments i serveis locals.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una plataforma veïnal ha iniciat una recollida de firmes a Almacelles perquè l’antiga residència de gent gran Mossèn Alexandre Pedra, tancada des de fa set anys, torni a obrir com a centre de dia municipal. El col·lectiu assegura que el consistori preveu traslladar a una part d’aquest antic edifici les dependències de la policia local i ampliar el servei del centre de dia en la nova residència de gent gran de la localitat, amb una llista d’espera de tres anys, asseguren. La plataforma, que ja ha aconseguit més de 200 firmes, va assenyalar que el mossèn Alexandre Pedra va deixar part de la seua herència per crear una fundació que es fes càrrec de les persones grans i necessitades de la localitat, “i no per a un centre que acollís la policia local”.

“Entenem que la inversió prevista per ampliar l’actual centre diürn es podria destinar a condicionar aquest edifici, que en el seu moment va quedar obsolet perquè no complia les condicions necessàries”, van dir. Van afegir que actualment hi ha una llista d’espera de més de tres anys per accedir al centre municipal i reobrir l’antic geriàtric reduiria les llistes d’espera i permetria disposar de més espai per a la gent gran. “Almacelles necessita un centre amb gran capacitat perquè ara conviuen en el mateix espai els que tenen el grau de dependència més alt amb els que no són dependents i des de la reorganització dels espais per la pandèmia només hi ha 14 places de centre de dia, quan n’hi havia adjudicades 26”, van assegurar.D’altra banda, l’alcaldessa, Vanesa Olivart, va explicar que l’objectiu del consistori és ampliar el centre de dia a l’actual residència de gent gran.

“Tenir dos residències o centres de dia és una cosa inviable econòmicament per al consistori d’Almacelles, això significaria doblar personal, contractar més especialistes de geriatria per a les diferents jornades i més despeses que no podríem assumir”, va dir. Segons la primera edil la densitat elevada de gent gran al municipi va fer que el consistori apostés per ampliar el centre i oferir un servei més complet. “Estem treballant en un projecte que permeti disposar de més espai a l’edifici annex a l’actual geriàtric”, va dir.

Respecte al trasllat de les dependències de la policia local a l’antiga residència, va assegurar que només s’habilitaria una sala per a l’atenció ciutadana, “en cap cas no es destinarà tot l’equipament per a aquesta finalitat”. Actualment aquest edifici també acull el bar dels jubilats.

Un espai fruit d’una herència i una cessió de terrenys privats

En la dècada dels anys setanta del segle passat, quan va morir mossèn Alexandre Pedra, rector del poble durant 20 anys, va deixar part de l’herència per crear una fundació que atengués els més grans del poble.

En total, va deixar 4.395.999 milions de pessetes (26.482 euros) i les autoritats locals del moment, amb l’alcalde Amadeu Vilanova, van decidir crear un centre per allotjar la gent gran que acabaria convertint-se la Llar de Jubilats. Els terrenys van ser cedits per l’arquitecte Mariano Gomà Pujadas i el projecte va ser un dels primers encàrrecs que va fer al seu fill, també l’arquitecte Mariano Gomà Otero. L’any 1983 es van reprendre els treballs de la residència amb una inversió de 125.000 euros (20,6 milions de pessetes). L’edifici es va inaugurar el 1985 i va tancar el 2015 perquè les instal·lacions com a residència de gent gran no reunien les condicions que marcava la normativa.

tracking