SEGRE

POLÍTICA LINGÜÍSTICA

El Conselh d'Aran, en peu de guerra al perdre l'aranès la condició de llengua vehicular

Denuncia que la llei que blinda la immersió lingüística del català i descarta percentatges a les escoles relega també l'aranès || La síndica anuncia que anirà al Parlament i no descarta el Constitucional

Suport del sector docent - El Conselh d’Aran va reunir ahir els representants del sector educatiu a la vall per exposar-los la situació i explicar-los les mesures que ha decidit prendre. El Conselh va explicar després que va rebre el suport del ...

Suport del sector docent - El Conselh d’Aran va reunir ahir els representants del sector educatiu a la vall per exposar-los la situació i explicar-los les mesures que ha decidit prendre. El Conselh va explicar després que va rebre el suport del ...C.G.A

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Conselh Generau recorrerà al dret que li dona la llei d’Aran en matèria de participació en l’activitat parlamentària i promourà una iniciativa legislativa per tractar que la Generalitat modifiqui la llei del català aprovada el juny passat perquè relega la llengua occitana d’Aran a llengua curricular, que implica que perd la seua condició de vehicular a les escoles. La síndica d’Aran, Maria Vergés, va avançar ahir que es plantegen si cal presentar un conflicte davant del Tribunal Constitucional per forçar aquesta rectificació. Segons la síndica, és la primera vegada després de 38 anys en què l’aranès perd la condició de vehicular a les escoles de la vall.

El ple del Conselh debatrà avui una declaració institucional en aquesta línia. Vergés va explicar que ha trucat en dos ocasions aquesta setmana a la consellera Laura Vilagrà, sense èxit, i que li ha enviat una carta mostrant la indignació pel nou text legal.La Generalitat i el Parlament han promogut en les últimes setmanes un decret i una llei sobre la condició del català en l’ensenyament no universitari després de la sentència que obligava a fer un 25% de les classes en castellà. El decret de la Generalitat fixa els criteris dels projectes lingüístics dels centres i exclou l’aplicació de percentatges en l’ensenyament de les llengües.

El Parlament, per la seua part, va tirar endavant una llei que fixava el català com a llengua vehicular i d’aprenentatge.Tanmateix, segons el Conselh, la llei del 9 de juny elimina la condició de “llengua vehicular i d’aprenentatge” de l’aranès, substituint-la per una “llengua d’ús curricular i educatiu habitual”. Per al Conselh, això constitueix “un atac directe a la llengua pròpia d’Aran i al seu autogovern”, la qual cosa suposa un “greuge comparatiu” amb el català. Per això, la màxima institució aranesa reclama que es modifiqui la llei “de manera immediata i que es respecti l’oficialitat de la llengua pròpia d’Aran”.La síndica Vergés va afegir que la llei de l’Aranès, aprovada el 2015, “no només no s’ha desplegat sinó que ha laminat les competències del Conselh sobre l’aranès”.

Va assenyalar que la dotació que actualment reben per a l’aranès és de 100.000 euros, que va comparar amb el pressupost assignat al català, de 38,8 milions després d’augmentar en 8 aquest últim any.

“Se’ns ha acabat la paciència”, va assenyalar ahir la síndica, que va puntualitzar que al decret de l’Executiu l’aranès conservava el caràcter de vehicular. Després d’aprovar-se la llei (pactada i tirada endavant per ERC, Junts, PSC i comuns), va criticar el tracte a la llengua occitana: “No sé si és deixadesa o intencional.”

tracking