SEGRE

TERRITORI TRADICIONS EN RISC

Les Garrigues apaga els seus forns: ja només queden sis obradors que afronten un futur complicat

La comarca, de llarga tradició fornera, perdrà en tres anys productors a Arbeca, Vinaixa, Cervià i les Borges || Quedaran sis obradors que afronten el repte de competir amb supermercats, preus a l'alça i falta de relleu

El forn que encara queda a Cervià de les Garrigues, que regenten Salvador Gili (foto) i Antònia Perramon.

El forn que encara queda a Cervià de les Garrigues, que regenten Salvador Gili (foto) i Antònia Perramon.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Garrigues està perdent alguns dels seus tradicionals forns de pa. En tres anys, productors d’Arbeca, Vinaixa, Cervià i les Borges Blanques es jubilaran sense tenir relleu. S’hi sumen els últims tancaments als Omellons, Bovera i Castelldans. L’augment de preus de la farina, la llum i els carburants, la proliferació de grans superfícies amb pa més barat i la falta de relleu generacional castiguen un ofici artesanal del qual d’aquí a uns anys quedaran mitja dotzena de productors en una comarca de llarga tradició en el sector (bàsicament a les Borges, Juneda, la Granadella i l’Albi). Els casos més dramàtics es troben als nuclis petits.

L’estiu del 2021 va tancar la històrica fleca Cal Gabarra dels Omellons, un negoci que subministrava pa als pobles propers com l’Espluga Calba, la Floresta o Arbeca. Des de la jubilació del forner, Josep Gabarra, molts dels seus antics clients han confiat el subministrament a una empresa de Bellpuig. Un familiar seu, Ramon Gabarra, encara regenta un altre forn a Vinaixa però també tancarà quan pugui jubilar-se d’aquí a un parell d’anys. “Hem perdut massa clients”, lamenta la seua dona, Paulina Jiménez. “Ens ha afectat molt la inflació i els nostres fills no volen continuar.” Distribueix actualment pa al Vilosell, on els seus clients s’hauran de buscar una altra fleca aviat.

Un altre cas és el de Bovera. L’ajuntament va recuperar el 2020 l’antic forn de la cooperativa, que va estar en desús durant més de quinze anys, i l’any passat el va cedir a una família per a la seua explotació. Fa uns mesos els adjudicataris van anunciar que marxaven per motius personals i ara el forn torna a estar tancat, a l’espera d’algú interessat. “La gent ja no vol venir als pobles”, es lamenta l’alcalde, Òscar Acero, “per molts esforços que faci l’administració”. Des del gener, els veïns de Bovera han d’anar a comprar el pa a la Granadella o a Flix.

A Castelldans, l’últim forn va tancar fa dos anys. La pastisseria Picot, que manté la venda de pa al poble, va decidir traslladar la producció a Lleida ciutat. “El forn que teníem a Castelldans va quedar molt antiquat i obsolet”, argumenta l’empresari Jordi Mor. El pa que fan a Lleida, també el distribueixen a l’Albagés i el Cogul.

Arbeca, el tercer municipi amb més habitants de la comarca, també es quedarà sense forn en menys de tres anys. L’únic productor està a les portes de la fallida. L’obertura de dos supermercats al poble i l’augment dels costos de la matèria primera han ofegat el negoci. La propietària, Maria Pilar Sola, lamenta les dificultats i només espera que el seu marit pugui arribar a la jubilació abans de fer fallida. A Juneda, segon municipi de les Garrigues, només queda Forn de Pa Mas, fundat fa gairebé 120 anys. La seua actual propietària és Anabel Mas, que va assumir el negoci familiar “per nostàlgia”. Després de la jubilació del seu pare, ella va contractar dos forners per mantenir la producció, però reconeix que l’establiment no pot competir amb les àrees comercials. L’augment del preu de la farina és el més difícil d’assumir. En un termini de dos anys, el cost s’ha doblat i es preveu que ho torni a fer. “Des que vaig assumir el negoci ara fa 7 anys no havia hagut d’apujar el preu del pa”, assegura Mas, “i el 2022 m’he vist obligada a fer-ho ja dos vegades”.

Un dels forns més emblemàtics de la comarca és Casa Mariana, de Cervià de les Garrigues. Allà, a més del popular pa de ronyó (que també s’elabora a les Borges Blanques), produeixen pastisseria i els famosos braços de gitano que distribueixen a les Borges, Arbeca, l’Albagés, el Cogul, Juncosa i Torrebesses. Són dels pocs que continuen utilitzant el forn morú amb llenya. Però han anunciat que d’aquí a menys de tres anys tancaran. “Ens jubilem i no desitgem aquest tipus de vida per als nostres fills”, assegura Antonia Perramon. A les Borges encara queden tres productors a ple rendiment, però un és possible que acabi apagant el forn d’aquí a poc temps. Es tracta del Forn Rosselló, on l’actual artesà, Josep Rosselló, s’atansa a l’edat de jubilació. La seua germana Maria Àngels està disposada a seguir amb el negoci, però sense la producció de pa. “És una activitat molt sacrificada que jo sola no puc assumir”, explica. Preveu continuar amb el servei de cafeteria.

Jesús Querol és el propietari de Forn Pa Ronyó de Torregrossa, a les anomenades Garrigues històriques. És delegat comarcal del gremi de forners de Lleida (amb 117 associats) i assegura que l’entorn rural està abocat a tenir un sol forn per comarca. “És un sector molt dur”, diu, “que obliga a modernitzar-se i a invertir en maquinària per sobreviure”. Admet que els productors que s’atansen a la jubilació ja no es plantegen noves inversions. “Estem sentenciats a mort”, lamenta.

El forn que encara queda a Cervià de les Garrigues, que regenten Salvador Gili (foto) i Antònia Perramon.

El forn que encara queda a Cervià de les Garrigues, que regenten Salvador Gili (foto) i Antònia Perramon.ALBERT GONZÁLEZ

tracking