SEGRE

SEQUERA PARATGES NATURALS

La sequera deixa l'estany de Basturs sota mínims

El nivell de l'aigua és uns 4 metres inferior a l'habitual || És un dels pocs llacs d'origen càrstic i demanen investigar-ho més

El llac té un nivell entre 4 i 5 metres més baix del que és habitual.

El llac té un nivell entre 4 i 5 metres més baix del que és habitual.JORDI URIACH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sequera està sent especialment intensa a Lleida, afecta el sector agrari i comença a notar-se en els proveïments, però també està fent efecte en alguns paratges naturals. L’estany major de Basturs és un clar exemple i el nivell de l’aigua està de 4 a 5 metres per sota del que és habitual. Xavi Mir, coordinador científic del Geoparc de la Conca de Tremp, va explicar que des del novembre amb prou feines es registren pluges a la zona i que surt més aigua de la que entra al llac, cosa que és visiblement perceptible i està afectant també la fauna i la flora de l’estany.

El llac major de Basturs té un diàmetre de setanta metres i està ubicat, igual que el petit, en zona PEIN i zepa, va explicar el científic. També va assenyalar que durant els últims vint anys ha augmentat la pressió sobre aquests llacs, especialment de captacions per a regadiu, i va apuntar que es tracta de dos llacs poc investigats, per exemple, en aspectes com el temps de recàrrega. Els estanys de Basturs, juntament amb el de Banyoles i el de Montcortès, són els únics de Catalunya amb presència permanent d’aigua d’origen càrstic.

Tenen forma cònica i s’alimenten amb aigua procedent del subsol.

tracking